Hoge temperatuur-warmtepomp heeft prima COP door isobutaan
30.03.2023 Simone Tresoor

Als je slecht geïsoleerde gebouwen zonder grote renovatie van het gas af en aan de all-electric warmtepomp wilt krijgen, is er maar één alternatief: de TEON-warmtepomp.
Het interview met Coen Leo van TEON begon met gegrinnik van de journaliste. Die had namelijk gelezen dat de naam van de warmtepomp vroeger TINA was. Dat vond ze grappig en niet passen bij een warmtepomp. Maar wat bleek? De naam stond destijds voor: There Is No Alternative. En dat klopt nog steeds als een bus: want er is geen alternatief voor gebouwen die slecht geïsoleerd zijn en die je toch van het gas af wilt krijgen.
Isobutaan
Isobutaan is het gebruikte koelmiddel in de warmtepomp en dat is om de simpele reden dat deze stof een hogere temperatuur kan halen. “Onze warmtepomp haalt makkelijk 80 graden, zelfs 90. Een bijkomend voordeel voor de installateur is, dat het inregelen van een isobutaan-installatie makkelijker is. Je kunt één op één een gasketel vervangen, het werkt hetzelfde en dat maakt het installatiegemak groter”, beweert Leo.
De meest logische toepassing is bij oudere gebouwen die moeilijk geïsoleerd kunnen worden. Je kunt op deze manier een kostbare renovatie voorkomen. De COP varieert van drie tot zes, afhankelijk van de temperatuur die geleverd moet worden. Leo: “Daar wordt wel eens een fabeltje over verteld wat ik bij deze ga ontkrachten: veel mensen denken dat de COP bij hogere temperaturen niet goed is. Dat is niet waar. Isobutaan levert dat gewoon.”
Niet isoleren, niet verbouwen en bestaande radiatoren gebruiken
De bron van de warmtepomp is water uit de bodem, oppervlaktewater, restwarmte of PVT-panelen. De pomp is zeer geschikt om restwarmte met warmere aanvoertemperaturen tot 45 graden Celsius op te werken naar temperaturen geschikt voor mini-warmtenetwerken of als aanvulling op een distributie warmtenetwerk.
Er wordt momenteel een prototype gebouwd van een propaan-butaan pomp die van buitenlucht van -10 graden Celsius ook 80 graden Celsius binnentemperatuur kan leveren, dan is er dus geen waterbron meer nodig. Ideaal voor oudere appartementsgebouwen.
De kleinste Teon-warmtepomp begint bij 10 kilowatt en is dus minder geschikt voor normale eengezinswoningen. Je moet eerder denken aan grote stadshuizen. Hij is wellicht wel duurder dan een standaard warmtepomp, maar als je dergelijke woning niet hoeft te isoleren en de bestaande radiatoren kunt laten hangen dan scheelt dat natuurlijk enorm in de kosten. Ook de efficiëntie van het apparaat zorgt ervoor dat je onder aan de streep goedkoper uit bent.
Grote stadshuizen, kantoren, monumenten, appartementsgebouwen, oudere bedrijfspanden en hotels
Als de warmtepomp inpandig geplaatst wordt, zijn er wel wat ventilatiemaatregelen noodzakelijk. Als het mogelijk is plaats hem dan buiten. De pomp wordt in een behuizing geschikt voor buitenplaatsing geleverd. Dan voldoet een aan- en uitvoerlijn naar binnen die wordt aangesloten waar vroeger de ketel stond.
Leo: “Onze klanten zijn eigenaren van grotere stadshuizen, kantoren, monumenten, appartementengebouwen, oudere bedrijfspanden, winkelcentra en hotels. Daar waar je een wat grotere pomp nodig hebt, zo tussen de 60 en 300 kilowatt. Omdat wij hogere temperatuur kunnen leveren is dat een extra plus voor gebouwen waar veel warm tapwater nodig is.”