Hybride? Ja graag, maar hoe als er geen materiaal is?

13.09.2022 William van Driel

Hybride? Ja graag, maar hoe als er geen materiaal is?

Gezien de situatie die we momenteel hebben, aardgas tekort en hoge gasprijzen, wil men maar wat graag het gasverbruik in de woning reduceren. Logisch, gezien de inflatie die er momenteel ook nog eens overheen gaat. Daarbij komt dat sommige energieleveranciers failliet zijn gegaan, overgenomen zijn door een anderen en men energie kosten heeft waar je 'u' tegen zegt.

En dan denk je, zo nu zijn we er wel, maar nee. We hebben ook nog eens te maken met materiaal tekort om de markt te gaan verduurzamen juist nu iedereen graag wil. Dat is frustrerend, want als je nu een warmtepomp bestelt dan ben je alweer bijna door de komende winter heen voordat je hem ook hebt geïnstalleerd. Dit heeft niet alleen te maken met materiaaltekort maar ook met de beschikbare installateurs om de warmtepompen te installeren.

Verwarmen met airconditioning
Maar je kunt ook net even anders denken. Wat dacht je er van om met een airconditioning te gaan verwarmen? Veel mensen denken dat je met airco-units alleen kunt koelen, maar niets is minder waar. Je kunt er ook uitstekend mee verwarmen.

Met een airconditioning toegepast als verwarming hoeft de cv-ketel minder vaak aan te gaan om te verwarmen en gaat het gasverbruik dus omlaag. Eigenlijk is dit de makkelijkste oplossing om te gaan verduurzamen. En ook qua comfort. Je kunt de ruimtes individueel verwarmen in de winter en in de zomer natuurlijk koelen. Je bestaande cv-installatie blijft gewoon zoals hij is en daar hoeft niets voor aangepast te worden.

SCOP van 4,8
Klinkt mooi maar dan rijst de vraag: Is een airconditioning dan echt wel rendabel genoeg om mee te gaan verwarmen? Als we kijken naar rendementsgetallen voor een airconditioning zien we dat we een SCOP (rendementsgetal voor verwarmen over een heel jaar) kunnen halen van 4,8. Als je na gaat dat je een minimale SCOP van 2,5 moet halen om te besparen met verwarmen ten opzichte van de cv-ketel dan betekent dit dat een hybride airconditioning een hele mooie oplossing is.

Dus ja we hebben te maken met al die uitdagingen die in de inleiding van deze column staan, maar misschien is een hybride oplossing met een airconditioning wel een klein licht puntje om energie te gaan besparen.