IEA en OPEC steeds verder uit elkaar over toekomstvisie fossiele brandstoffen

01.12.2023 Jan de Wit

IEA en OPEC steeds verder uit elkaar over toekomstvisie fossiele brandstoffen

Onlangs presenteerde het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn rapport over de olie- en gassector in een CO2-neutraal scenario. Niet lang daarna volgde de versie van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). De visies van de twee op de olie- en gassector gaan steeds verder uit elkaar lopen stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas.

De marktprijzen van energie worden door vele factoren bepaald. Het aandeel hernieuwbare energie hierin wordt ook steeds dominanter. Daarnaast is toenemende beweeglijkheid van energieprijzen van invloed op investeringen in hernieuwbare energie. Warmte365 werkt daarom samen met Publieke Zaken om dit scherper te monitoren.

Volgens het IEA besteed de olie- en gassector ongeveer 2,5 procent van de totale kapitaalsinvesteringen aan hernieuwbare energie, minder dan 1 procent van de totale investeringen in hernieuwbaar. Willen ze hun aandeel in de energiemix behouden dan zou dit zo’n 50 procent moeten zijn.

Daarnaast schetst het IEA een vraagdaling van 45 procent na 2030, terwijl dat 75 procent zou moeten zijn voor een 1,5 graden scenario. De vraag naar olie piekt in de IEA-scenario’s nog voor 2030. De olie- en gassector moet volgens het IEA dan ook kiezen tussen het ‘aanwakkeren van de klimaatcrisis’ en de draai naar hernieuwbare energie.

Het IEA gaat hiervoor uit van beleidsvoornemens en rekent die terug naar de huidige situatie. Energiebedrijven rekenen vanuit de huidige energiemix en gaan dan uit van wat zij een economisch verantwoorde en technisch realiseerbare transitie vinden.

“Dat dit leidt tot grote verschillen van inzicht is inmiddels wel duidelijk. Als je, zoals de energiebedrijven, ervan uitgaat dat de vraag naar olie langer zal doorstijgen, heb je vanzelfsprekend ook meer investeringen nodig om aan deze vraag te voldoen”, aldus Van Cleef. Volgens de OPEC stelt het IEA de energietransitie veel simpeler voor dan dat deze in werkelijkheid is, daarbij zou het IEA energiezekerheid, toegang tot energie en betaalbaarheid bagatelliseren.

“Opvallend is de confrontatie die steeds sterker wordt tussen het IEA en de OPEC. De ene gaat uit van beleidsambities (IEA) terwijl de andere kijkt naar de huidige energievraag (OPEC). De waarheid ligt – zoals zo vaak – waarschijnlijk in het midden.”