In één dag de collectieve cv-ketel van 50 woningen vervangen met één warmtepomp

27.05.2022 | Actueel Simone Tresoor

In één dag de collectieve cv-ketel van 50 woningen vervangen met één warmtepomp

Een blije Hen van den Kerkhof, eigenaar van Servex. Zijn bedrijf won de NVKL Koeltrofee voor hun zeer coole oplossing om de gebouwde omgeving een alternatief te bieden voor de aardgas gestookte CV-ketel. Hun antwoord: de tweetraps hoge-temperatuurwarmtepomp.

Met deze warmtepomp kan in één dag de collectieve cv-ketel van een bestaand wooncomplex van circa vijftig woningen vervangen worden. Hiermee wordt ruimteverwarming én de warmtapwaterproductie overgenomen.

NVKL Koeltrofee
De tweetraps lucht-water-warmtepomp van Servex Koel- & Vriestechniek heeft zeer hoge ogen gescoord bij de jury. Deze warmtepompen kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

Door het plug-and-play systeem kan de W-installateur de warmtepomp in slechts één dag installeren en zo circa vijftig woningen per dag van het gas afhalen. De innovatie, het grote maatschappelijk nut en de schaalbaarheid van de uitrol van het product zorgen ervoor dat deze warmtepomp uitgeroepen is tot winnaar van de NVKL Koeltrofee 2022.

‘Kom van dat gas af’
Van den Kerkhof: “Op onze vrachtwagens staat niet voor niets: ‘Kom van dat gas af!’ Met onze warmtepomp kunnen er serieus grote stappen worden gemaakt. Omdat wij het klimaat zeer serieus nemen kozen wij uiteraard voor een natuurlijk koudemiddel. Traditionele, synthetische koudemiddelen hebben hun langste tijd gehad. Dat is onze stellige overtuiging. Ze zijn enorm belastend voor het milieu, worden steeds schaarser en de prijzen rijzen de pan uit. Daarom leveren wij onze koelsystemen alleen nog maar met natuurlijke koudemiddelen.”

Levensduur van zeker 25 jaar
De tweetrapper heeft een zeer laag geluidsvermogen en is dus zeer geschikt om te gebruiken in woonwijken. Hij is modulair koppelbaar en kan aangesloten worden aan de bestaande leidingen. Het systeem is vooral ideaal voor sociale woningbouw die alleen tegen zeer hoge kosten geïsoleerd kunnen worden tegen een niveau dat nodig is voor een lage-temperatuurwarmtepomp en daarvan zijn er nogal wat in Nederland.

De levensduur van deze warmtepomp is zeker 25 jaar. De terugverdientijd is op dit moment twintig jaar, wat bij opschaling van de productie door Servex waarschijnlijk zal teruglopen naar tien tot vijftien jaar.

Van den Kerkhof: “We hebben in een voorstudie met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de inschatting gemaakt dat deze aanpak voor tien- tot vijftienduizend wooncomplexen in Nederland interessant zou kunnen zijn, verdeeld over meer dan driehonderd woningcorporaties.”

Servexcollectieve warmtevoorzieninghuurcorporatiesenergietransitieflatgebouwenhoge temperatuur-warmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu