Industriële warmtepomp met temperaturen tot 200 graden Celsius

17.01.2023 Anne Agterbos

Industriële warmtepomp met temperaturen tot 200 graden Celsius
©Håvard Egge / Norwegianscitechnews.com

Vanuit verschillende hoeken wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een warmtepomp die hoge temperaturen produceert zodat de industrie kan worden voorzien van hernieuwbare energie. Door de ontwikkeling van deze warmtepomp kan mogelijk 20 procent van de Europese industrie zijn energieconsumptie terugbrengen met 70 procent, meldt de Noorse onderzoeksinstelling SINTEF

Verschillende industriële processen hebben verschillende warmtebehoeften, twintig procent van de Europese industrie behoeft temperaturen van ongeveer 100 tot 180 graden. Voedingsmiddelen, papier, metaal en olie zijn industrieën die mogelijk van de warmtepomp kunnen profiteren

TNO en SINTEF werken momenteel aan de ontwikkeling van een dergelijke warmtepomp. Deze warmtepompen bieden de mogelijk een toegankelijke manier voor industrieën om de uitstoot van broeikasgassen en de energieconsumptie terug te dringen.

TNO
TNO werkt momenteel aan vijf projecten met een breed toepasbare technologie die een relatief lage investering vereist, meldt Simon Spoelstra, senior projectmanager bij TNO. Volgens Soledad van Eijk, business developer industrial heat technologies bij TNO, “neemt de belangstelling voor industriële warmtepompen snel toe, maar zijn bedrijven ook nog huiverig voor de technische inpassing in hun processen”.

Lees ook: 'TNO werkt aan een breed toepasbare warmtepomp'

Noorse warmtepomp
Momenteel zijn Noorse onderzoekers een warmtepomp techniek aan het ontwikkelen die in eerste instantie voor de zuivelsector was bedoeld. TINE ontwikkelde warmtepompen die tot 100 graden Celsius verwarmen en daarmee de eerste uitstootvrije zuivel produceert. Onderzoekers bij SINTEF borduren hierop voort, en wilden onderzoeken of er nog hogere temperaturen bereikt kunnen worden.

Het doel van de onderzoekers is om de industriële energie consumptie met 40 tot 70 procent terug te dringen. Ook de restwarmte, met lagere temperaturen, hoeft niet verspild te worden.

Om het duurzame pad voort te zetten, wilden de onderzoekers bij de nieuwe warmtepomp ook een klimaatvriendelijk koelingsmiddel gebruiken. Een koelmiddel die met zulke hoge temperaturen werkt heeft een andere samenstelling dan de reguliere klimaatvriendelijke koelmiddelen. Het koelmiddel dat voor deze warmtepomp werd ontwikkeld bleek uiteindelijk klimaatvriendelijker dan de eerder ontwikkelde groene koelmiddelen.

De kosten van de warmtepomp zijn hoog, maar de technologie zou ook grote besparingen moeten opleveren. Omdat er in Noorwegen goede toegang tot groene energie is hoeven er geen broeikasgassen worden uitgestoten voor het gebruik van de warmtepomp