Intentieovereenkomst getekend voor leveren boorinstallatie Geothermie Delft

08.06.2022 Kenneth Nwosu

Intentieovereenkomst getekend voor leveren boorinstallatie Geothermie Delft

Het project Geothermie heeft deze week momentum gevonden. Na het verkrijgen van de SDE++-subsidie is een intentieovereenkomst getekend tussen GTD en Huisman voor het leveren van de boorinstallatie.

Voor de geplande start met boringen in november dit jaar zal Huisman de nodige voorbereidingen treffen. Naast technische voorbereiding, controles en optimalisatie van de installatie moet ook het boorteam, de ‘rig-crew’, worden samengesteld. Leendert-Jan Ursem zal namens GTD de rol van Drilling & Completion Manager op zich nemen. 

“Na een lange periode van voorbereiding is het ontzettend mooi dat we nu aan de slag mogen. We hebben de zogenaamde long lead items al besteld, zoals de verbuizingen, ‘wellheads’ en andere materialen die een lange levertijd hebben. We gaan nu aan de slag met het samenstellen van het team”, aldus Ursem namens Geothermie Delft.

Geothermie Delft
Het project is een samenwerkingsverband tussen TU Delft, Shell, EBN en Aardyn. Het project moet de campus van TU Delft en omgeving voorzien van duurzame warmte. Hiernaast moet het project dienen als een proef lab voor geothermie. Belangrijk onderdeel van het project is het verzamelen van data om nauwkeurigere simulaties te kunnen maken en daarmee het risico voor geothermie projecten te verlagen.

Het project Geothermie Delft werd eerder nog in een Warmte365-analyse beschreven als een van de geothermie projecten die bedreigd werden door onzekerheden rond de businesscase. 

De plannen voor het project bestaan al meer dan tien jaar. Het doel van dataverzameling is in die tijd ongewijzigd. Door de boringen te voorzien van meetapparatuur moet meer inzicht verkregen worden in vergelijkbare projecten. 

“We weten dat we nooit alles exact zullen kunnen voorspellen. Er zullen altijd onzekerheden zijn gezien gesteente een materiaal is met natuurlijke variaties. We proberen echter ons begrip te vergroten en in kaart te brengen hoeveel onzekerheid zal resteren. Dat verkleint het risico van geothermie projecten en zorgt voor beter geïnformeerde keuzes in het bepalen van welke projecten op te pakken”, zegt Phil Vardon, associate professor aan de TU Delft.