Korting op de energieprijzen blijft, maar in 2023 via een lagere energiebelasting

31.08.2022 Jan de Wit

Korting op de energieprijzen blijft, maar in 2023 via een lagere energiebelasting
©Nefit Bosch

Het kabinet heeft vannacht een begrotingsakkoord gesloten, dat meldt de NOS. Daaruit blijkt dat de koopkrachtreparaties definitief pas in 2023 zullen komen. Wel zou het om een enorm pakket gaan van meer dan 15 miljard euro, onder andere om te compenseren voor de hoge energieprijzen. Vanaf 1 januari zal dit gebeuren door een lagere energiebelasting.

Bronnen vertellen de NOS dat er vanaf 1 januari 2023 maar liefst 15 miljard euro vrijkomt bestemd voor koopkrachtreparaties. De hoop was dat dit nog dit jaar zou gebeuren, maar in de afgelopen weken temperden minister-president Mark Rutte als Sigrid Kaag, minister van Financiën, al meermaals de verwachtingen.

Desondanks meldde het Algemeen Dagblad dat het kabinet nog een ultieme poging deed om het verlies aan koopkracht te dempen en mensen financieel te compenseren. Dat komt er, maar niet meer in dit jaar omdat uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst en het UWV dat niet redden.

Per 1 januari blijft de korting op de energieprijzen. Waar deze nu echter via een lagere btw loopt, zal dat in het nieuwe jaar via een lagere energiebelasting gebeuren. Het kabinet hoopt hiermee zowel de lage, als de middeninkomens te compenseren voor de fors gestegen energieprijzen.

Lees ook: Energiemarkten op hol geslagen, is een energie-inflatie gedreven recessie nog te voorkomen?

CE Delft adviseerde eerder een verhoging van de teruggave energiebelasting voor huishoudens met een laag inkomen. Door dit te doen via het Portaal voor Inkomensafhankelijke Huurverhoging konden mogelijk ook middeninkomens gecompenseerd worden. Het kabinet heeft met een verlaging van de energiebelasting nu voor een meer generieke maatregel gekozen.

Belasting op vermogen gaat omhoog
Het kabinet zou ook het minimumloon volgend jaar in één klap willen verhogen met 10 procent. Eerder was nog afgesproken om dit met drie keer 2,5 procent te verhogen.

Vermogende bedrijven en mensen zullen te maken krijgen met belastingverhogingen om het compensatiepakket te bekostigen. Voor energiebedrijven zou er bijvoorbeeld een hogere mijnbouwheffing komen. Ook zijn er meevallers, door de hoge inflatie komt er meer btw binnen en is de Nederlandse aardgasproductie meer waard.

Op Prinsjesdag zal de gehele Miljoenennota worden gepresenteerd. Dit jaar valt de derde dinsdag van september op de twintigste.