Koudegolf soms uitdaging voor collectieve warmte

11.02.2021 Simone Tresoor

Koudegolf soms uitdaging voor collectieve warmte

Niemand zit te wachten op een haperende verwarming nu de Russische beer ons land in de greep heeft. In de wijk Stadshagen in Zwolle zorgde de stadsverwarming afgelopen weekend al voor de zoveelste keer voor problemen schrijft de Gelderlander en in Amsterdam zitten ze door een kapotte warmtepomp al dagen in de kou weet AT5. Dergelijke publiciteit is niet goed voor de overgang naar duurzame warmte.

Meer dan vierhonderd buren uit de Zwolse wijk Stadshagen kampen de afgelopen dagen met warmteproblemen. Er is geen warm water en geen verwarming. Het scheelt dat veel huizen goed geïsoleerd zijn, maar sinds de oplevering in 2011 is het al wel een keer of tien mis geweest. Eén keer zelfs een hele dag.

De problemen deze week ontstonden doordat de olieaanvoer stokte door een chauffeur met vertraging, terwijl die nodig was als achtervang voor de besneeuwde biomassa. Dinsdagochtend was het weer raak. Door een drukprobleem was er geen warm water in een deel van de wijk.  Arjan Spaans van de Zwolse oppositiepartij CDA is er onderhand wel klaar mee en trekt aan de bel bij het college. Volgens hem heeft de overheid geen invloed op de bedrijfsvoering van de warmteleverancier, maar wel de plicht om de bewoners te helpen. Tenslotte heeft de gemeente ooit toestemming gegeven voor de biomassacentrale. De gemeente zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar verklaart ook dat de verantwoordelijkheid voor de energielevering en communicatie rondom storingen bij de warmteleverancier ligt omdat dat landelijk zo in de Warmtewet is geregeld.

Omstreden biomassacentrale

De biomassacentrale is al jaren omstreden. Vers in het geheugen liggen de aanhoudende klachten over geuroverlast. Maar het grootste probleem blijkt wel te zijn dat er geen alternatief is. Bewoners kunnen niet overstappen en dat terwijl de vaste leveringskosten enorm zijn gestegen.

Rard Rijcken, directeur van biomassacentrale-eigenaar Eteck, erkent dat hij de kostenverdeling ook liever anders had gezien. Hij wijst op de tarieven die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft vastgesteld. “Vaste lasten zijn daardoor omhoog gegaan, variabele kosten omlaag. Gelet op het principe dat de vervuiler betaalt, zou het logisch zijn als dit andersom was geweest.” Volgens Rijcken moet Eteck, meegaan in de stijging van het vaste tarief om de installatie te kunnen laten draaien.

Vervelende situatie

Ook in een appartementencomplex aan de Lindenhoeveweg in Amsterdam zitten ze al dagen in de kou omdat de warmtepomp die het pand moet verwarmen kapot is. Geen warm water of verwarming voor de bewoners, die al meerdere keren contact hebben gezocht met de leverancier die niet thuis geeft. Inmiddels erkent het servicebedrijf de vervelende situatie en heeft aangeboden een noodoplossing te verzinnen als de problemen niet op de korte termijn kunnen worden opgelost.

Het liefst zien veel bewoners uit Zwolle de biocentrale verdwijnen en stappen ze over op een andere duurzame warmtebron zoals een warmtepomp, zo meldt de Gelderlander. De bewoners zitten echter vast aan hun collectieve warmtebron. Dergelijke situaties leggen een grote verantwoordelijkheid bij de aanbieder van collectieve warmte, want afnemers kunnen niet even zelf een installateur bellen. Het is dan ook belangrijk dat dit soort uitval zo veel mogelijk voorkomen wordt, zodat mensen niet in de kou raken en er minder slechte publiciteit ontstaat.