‘Laten we de overheid als sector helpen met oplossingen voor de toekomst’
15.11.2024 Jan de Wit
Hoe kijkt de markt naar de uitdagingen waarop het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 ingaat? Drie experts geven hun visie. Hier is Emil Root, sales manager bij Carrier Nederland, aan het woord.
Hoe gaat het warmtepompbeleid er tot 2030 uitzien en wat betekent dat voor de sector?
“Het beleid in Nederland is afhankelijk van wie er aan de knoppen zitten. Het nieuwe kabinet is zoekende en lijkt andere prioriteiten voorrang te geven. Netcongestie, gasprijs en gasvoorraad hebben invloed op het beleid. Invloeden van buitenaf spelen mee in keuzes die gemaakt worden. Voor de sector is het dus belangrijk om mee te bewegen.
Niet stil zitten en wachten op, maar bewegen. Daarbij hebben wij als sector ook een adviserende rol richting beleidmakers. Wat hebben wij te bieden als sector? Er is binnen onze sector zoveel kennis en er worden prachtige oplossingen ontwikkeld. Laten we de overheid als sector helpen met oplossingen voor de toekomst. Aan warmtepompen is er geen gebrek.”
Hoe kunnen warmtepompen meer circulair worden geproduceerd?
“Reduce, reuse en recycle; de R-ladder. Bij Carrier staat het hoog op de agenda. In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Dat komt doordat producten efficiënter worden ontworpen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Een materialenpaspoort zorgt ervoor dat de cirkel weer gesloten kan worden en veel materialen het recycletraject in kunnen.
Een warmtepomp wordt niet vaak gerecycled tot een nieuwewarmtepomp. Carrier biedt circulaire samenwerkingen op basis van ‘gebruik’ en blijft eigenaar van het product. De gebruiker betaalt alleen voor het gebruik en is totaal ontzorgd. Deze vorm van dienstverlening is erop gericht om een zo laag mogelijke total cost of ownership te realiseren voor opdrachtgevers.
Ook de toenemende schaarste van grondstoffen en de hogere duurzaamheidseisen die aan installaties in gebouwen worden gesteld, spelen een steeds grotere rol voor gebouweigenaren. Doordat Carrier als leverancier ook eigenaar blijft van het product, kunnen grondstoffen na de contractperiode weer worden hergebruikt. Daarnaast kunnen we tijdens onderhoudsmomenten nieuwe en betere onderdelen leveren om de levensduur van producten te verbeteren.”
Hoe kunnen slimme warmtepompen netcongestie lokaal verminderen in plaats van verergeren?
“Door te beginnen met het denken in oplossingen in plaats van product. Wat is voor welke situatie de beste oplossing? Het is goed om dan wat groter te denken in de vorm van slimme steden en district heating. Daarbij maken we gebruik van natuurlijke warmtebronnen zoals grondwater, oppervlakte water, zeewater of geothermische bronnen. Maar ook aan de afvalwarmtebronnen zoals afvalwarmte van datacentra, grijs water, industriële processen enzovoorts.
Warmtepompen benutten zowel natuurlijke warmtebronnen als afvalwarmtebronnen voor het verzorgen van duurzame energieoplossingen voor diverse verwarmingstoepassingen. AquaForce en AquaSnap warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen om een duurzamere energieoplossing te bieden voor slimme steden. Door het leveren van warm water tot 120 graden Celsius kunnen de warmtepompen traditionele ketels aanvullen in toepassingen zoals verwarming van commerciële gebouwen, stadsverwarming en verwarming bij industriële processen.”
Hoe kunnen langjarige ontwikkelingen, zoals dynamische energiecontracten, ZLT-warmtenetten en warmteopslag, de potentie van warmtepompen versterken?
“Het begint bij bewustwording. Mensen zijn gewoontedieren en gaan ervan uit dat alles in en rond de woning functioneert op het moment van behoefte. Men ziet de warmtepomp als de nieuwe ketel. Als sector is het onze taak om duidelijk te communiceren dat de werking van systemen in combinatie voordelen biedt.
Voor veel Nederlanders zijn klimaatdoelstellingen een ‘ver van het bed show’ en zijn dit vraagstukken voor de industrie. De langjarige ontwikkelingen moeten bijdragen aan het algemeen besef dat we de wereld gezond nalaten aan de volgende generatie. De warmtepomp is hierin een belangrijk onderdeel maar kan niet zonder slimme oplossingen op het gebied van dynamische energiecontracten, warmtenetten en warmteopslag.”