Maatwerk door de groothandel, warmte door Navetto

26.05.2022 Kenneth Nwosu

Maatwerk door de groothandel, warmte door Navetto
©Navetto

De vraag naar duurzame energie is explosief gestegen en rent het aanbod momenteel hard voorbij. Nieuwe technische mogelijkheden en geopolitieke verschuivingen veranderen het landschap continu. Hoe succesvol te navigeren in een dynamische sector in roerige tijden? Warmte365 vroeg het Eddy van Dijk, commercieel directeur bij Navetto. 

"Navetto is een groothandel die adviseert in PV-installatie en warmteprojecten. In de residentiële markt energie opwekken met PV, energie opslaan met een batterij, zorgen dat we de woning kunnen verwarmen en koelen. Dat de eindgebruiker met een prettige watertemperatuur kan douchen en ook nog de volgende ochtend in een opgeladen auto kan stappen. Dat is in een notendop wat wij doen", vertelt Van Dijk. 

U vraagt wij leveren advies
Volgens Van Dijk is Navetto geen traditionele groothandel in de zin van ‘u vraagt, wij leveren’. “U vraagt, wij kijken, adviseren, overleggen en leveren het aan”, zo legt hij de werkwijze uit.

“Zo heb ik bijvoorbeeld vanochtend twee projecten bezocht. Projecten waarbij we naar de eindgebruiker toegaan om de plaatselijke situatie te kunnen zien en meer te weten komen over de eindgebruiker zelf. Als je niet weet wat de eindgebruiker wil dan matcht dat niet en kan je klachten verwachten. Als het alleen om PV gaat dan kijken we niet ter plaatse. Niet laatdunkend bedoeld, maar dat kan de installateur prima zelf”, zegt hij.

"Dat neemt niet weg dat ook alleen PV complex kan zijn. Om een goed advies te geven moet je over de juiste kennis beschikken en je klant kennen. Wat wilt deze? Wat is het huidige verbruik en wat zijn mogelijke toekomstwensen met betrekking tot verduurzaming? Daar moet nu al rekening mee gehouden worden in de PV-installatie. Daarin kunnen wij op locatie klanten informeren."

Nadat de bom ging
Hoe was het afgelopen jaar voor Navetto? Hoe reageerde het bedrijf op de verhoogde vraag naar warmtepompen en lange levertijden van materiaal?

"Wij zagen al vanaf vorig jaar aankomen dat de vraag in de markt zou stijgen, mede onder een stijgende gasprijs. Maar veel mooier vind ik dat mensen nu veel bewuster van hun gedrag zijn en geïnteresseerd zijn in de energietransitie. Dat vind ik een hele mooie ontwikkeling", zegt Van Dijk.

Voor Navetto, maar ook de installateurs waarmee wij werken, betekent dit een verhoogde meerwaarde van het advies dat we kunnen bieden. De behoefte [red. aan verduurzaming] is heel groot, maar er zijn ook veel technische en praktische vragen over de invulling en uitvoering. Hoe werkt het nou precies, krijgen we het wel op temperatuur, hoe zit het met koelen, wek ik wel genoeg op en hoe zit het met terugleveren?”

"Dat soort vragen wordt vaak gesteld. De informatie is er, onder andere in vakbladen en bij de professional. Die kennis moet uiteindelijk bij de eindgebruiker terecht komen. Op het moment dat we in gesprek met de eindgebruiker of installateur die vragen op een goede manier kunnen beantwoorden, dan geeft dit het vertrouwen voor het vervolgtraject. 

En inderdaad, de bom is nu gebarsten in Oekraïne. De gasprijs stond al onder druk, maar nu spelen er ook morele overwegingen mee in de wens om van gas af te kunnen stappen. Je kunt alleen niet morgen van het gas af zijn. Dat is een heel traject en daar zitten we nu midden in met z’n allen."

Haastige spoed?
Het nieuws van de dag op woensdag 18 mei was de verplichting van een hybride warmtepompen ter vervanging van cv-ketels in 2026. Het blijkt een goed voorbeeld van de beste bedoelingen van beleidsmakers die in de praktijk op haken en ogen stuiten. 

"Een mooie aankondiging, maar wat als je woning nog niet geïsoleerd is? Of als deze nog niet geventileerd is? Hoe gaan we daar dan mee om? Er is dus nog veel onduidelijk, maar het gaat ons allemaal wel helpen om bij de doelstellingen 2030 te komen. 

Is de politieke wens vader van de gedachte? Zien overheden nu een vergroot draagvlak voor de transitie en willen ze gebruik maken van dat momentum terwijl er in de praktijk nog de nodige obstakels zijn? Vorige week werden er bijvoorbeeld nog Kamervragen gesteld over de lange wachttijden voor warmtepompen. Hoe gaan jullie daarmee om?

"Wat belangrijk is, dat is die startfase. Als je eindgebruikers en installateurs in gesprek komt dan wil je eerst weten of die woning wel voldoende geïsoleerd en geventileerd is. Ook moet er duidelijkheid zijn over het uiteindelijke doel. Wil je geheel van het gas af, of wil je dit verbruik alleen verlagen? Of ligt de nadruk op het opwekken van energie? Dat zijn ook bijdragen aan de energietransitie. Als je die vraagstukken goed kan beantwoorden dan ga je gerichter op projecten zitten die daadwerkelijk in de richting van de warmteoplossing kunnen gaan. 

Het is ook mogelijk dat binnen nu en anderhalf jaar de aanleg van een warmtenet gepland staat. Dat moet je wel onderzoeken. Wil er iemand in de grond boren dan moet je ook onderzoeken of dat wel mogelijk is. Een lucht-water-warmtepomp kan bijna altijd. Maar we hebben nu ook een andere techniek en dat is PVT, een PV-paneel met een thermische achterkant. Maar dan moet je weer kijken naar je dakbelasting."