Meningen verdeeld over aardgasvrije woning

03.06.2020 Norbert Cuiper

Meningen verdeeld over aardgasvrije woning

Nederlanders zijn sterk verdeeld in hun mening over het aardgasvrij maken van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). ‘Niet iedereen wil en kan op dezelfde manier mee in deze transitie’, schrijft het SCP in het rapport.

Hogeropgeleiden, mensen die makkelijk kunnen rondkomen en mensen die al zonnepanelen hebben, behoren tot de koplopers als het gaat om het aardgasvrij maken van hun woningen, zo blijkt uit het onderzoek van het SCP. Dit hangt volgens het SCP samen met de persoonlijke financiële situatie. Als deze situatie gunstig is hebben mensen meer vertrouwen in de regering dan mensen die zeer moeilijk kunnen rondkomen. Daarnaast maken mensen in een gunstige financiële situatie zich minder zorgen over de invloed van klimaatbeleid op hun manier van leven.

Ouderen terughoudender

Ook leeftijd speelt een rol. Jonge volwassenen staan positiever tegenover het aardgasvrij beleid dan de ouderen. Volgens het SCP kan dat logisch zijn: ouderen weten niet hoe lang ze nog in hun woning blijven wonen, waardoor ze terughoudender zijn met investeren in het verduurzamen van hun woning. Daarnaast verhuizen ouderen minder vaak, waardoor ze het verduurzamen niet zomaar kunnen uitstellen tot de volgende verhuizing. De aarzeling van ouderen om hun woning van het aardgas af te halen, betekent niet dat ouderen klimaatbeleid niet belangrijk vinden.

Niet iedereen kan en wil

De meeste Nederlanders (76%) zien het belang in van klimaatbeleid, maar dit vertaalt zich niet automatisch naar steun voor het aardgasvrij maken van woningen. “Niet iedereen wil en kan op dezelfde manier mee in deze transitie. Het is van belang dat hier op het gebied van beleid tijdig aandacht voor is en om te voorkomen dat dit leidt tot een groeiende ongelijkheid tussen groepen,” aldus het SCP. Het instituut wijst op een grote groep mensen die behoefte hebben aan informatie over het verduurzamen van hun woning. “Daar ligt voor de overheid een duidelijke taak.”

Tweedeling in samenleving

Het SCP waarschuwt voor een tweedeling in de samenleving. Rijkere mensen krijgen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen op hun woning, terwijl armere mensen te weinig geld hebben om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Degenen die het al makkelijk hebben, wordt het nog makkelijker gemaakt om van het aardgas af te gaan. Terwijl armere mensen minder de kans krijgen om dit voor elkaar te krijgen. Volgens het SCP is het verstandig om ook een andere aanpak te proberen, waarbij het gaat om de kwaliteit (en dus gezondheid en comfort) van de woning.

Aardgasvrije wijken

Gemeenten kunnen hun voordeel doen met het advies van het SCP. Zij bepalen welke wijken als eerste van het aardgas af gaan. Om te leren van de eerste ervaringen is het Programma Aardgasvrije Wijken opgericht, dat wordt gefinancierd door het ministerie van BZK. Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer draagt het programma momenteel onvoldoende bij aan het aardgasvrij maken van wijken. De Algemene Rekenkamer constateert dat eind 2019 slechts enkele woningen daadwerkelijk aardgasvrij zijn gemaakt, terwijl de ambitie ligt op vijfduizend woningen per jaar.

Meer weten?
Wilt u meer te weten komen over aardgasvrije alternatieven? Bezoek dan de vakbeurs Duurzaam Verwarmd.

Bronnen: SCP, Algemene Rekenkamer