Mogelijke Europese boycot van Russische olie versterkt belang energietransitie

05.05.2022 Jan de Wit

Mogelijke Europese boycot van Russische olie versterkt belang energietransitie

De Europese Commissie heeft er woensdag voor gepleit om nog dit jaar over te gaan op een volledige Europese boycot van Russische olie, dat meldt NRC. Voor Nederland lijken de directe consequenties mee te vallen, al kan dit de olieprijs verder doen laten stijgen. In alle gevallen neemt het belang van meer hernieuwbare energie toe.

De Europese Commissie wil de economische pijn voor de lidstaten verzachten door weliswaar over te gaan op een volledige boycot, maar dit ook geleidelijk te doen. Landen als Hongarije, Slowakije en Tsjechië krijgen zo de tijd om elders olie in te kopen en om zo minder in de problemen te komen. Onlangs bleek al dat de Europese lidstaten steeds meer verdeeld raken over de sanctiepakketten tegen Rusland, zeker op het gebied van energie.

Lees ook: Russische roebeleis speelt Europa dan toch uiteen, waar blijft de langetermijnstrategie?

Jilles van den Beukel, energieanalist bij The Hague Centre for Strategic Studies, zegt tegen NRC er rekening mee te houden dat Rusland zelf besluit om de oliekraan richting Europa gelijk dicht te draaien. ”Of, wat nog veel grotere gevolgen heeft, de olie- én de gaskraan”, aldus Van den Beukel.

Lees ook: Nederland hoopt eind dit jaar onafhankelijk te zijn van Russisch gas en kolen

Hoewel Nederland het wegvallen van Russische fossiele brandstoffen lijkt op te kunnen vangen, zal de olieprijs op de wereldmarkt wel verder stijgen. Niet heel hard, omdat de prijs al erg hoog is en de markt volgens Van den Beukel al langer rekening hield met een boycot. Daarnaast vermoed hij dat de hoge prijzen en de onzekerheid op de gas- en oliemarkt de Europese energietransitie “zullen versnellen”.

Lees ook: ‘Er moet minimaal 3,5 keer meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie’

Op de korte termijn betekent dit voor Rusland dat zij minder olie kunnen verkopen, maar wel tegen een hogere prijs. De pijn zit met name op de lange termijn. Rusland wordt nu nog afhankelijker van wat China en India bereid zijn te betalen voor zijn fossiele brandstoffen.