Nederland helpt zuiderburen op weg met warmtenet

22.09.2022 Joyce Beuken

Nederland helpt zuiderburen op weg met warmtenet

Een consortium van Nederlandse partijen leent steun aan de aanleg van een warmtenet in Antwerpen. Met de aanleg van een warmtenet wil de Belgische havenstad een flinke verduurzamingsslag maken, schrijft Consultancy.nl. Momenteel wordt nog 99 procent van de warmte voor de stad gewonnen uit fossiele brandstoffen.

Het project bevindt zich momenteel nog in de ontwerpfase. Het wordt ondersteund door onder meer het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, adviesbureau Over Morgen en advocatenbureau AKD.

Vraagstukken
De stad heeft de ambitie om zo’n 33.500 woningen te verwarmen middels restwarmte afkomstig uit de haven. De haven van Antwerpen is één van grootste van Europa. In dit gebied zijn verschillende industriële en chemische bedrijven gevestigd, die een enorme hoeveelheid restwarmte produceren.

“Samen bekijken we hoe we de stad van een warmtenet kunnen voorzien”, zegt een woordvoerder van het consortium. “Daar horen vraagstukken bij zoals het bepalen van de locaties, welke soorten gebouwen al dan niet worden aangesloten en welk marktmodel en beleid gebruikt wordt om de toegang tot het net te regelen.”

Uitbreiding
Het eerste deel van het warmtenet wordt aangelegd in het noorden van de stad, nabij de haven. Er wordt bij de aanleg al gelijk rekening gehouden met de mogelijkheid tot uitbouw. Parallel aan een groot deel van de Antwerpse ring moeten leidingen komen te liggen zodat ook andere delen van de stad kunnen worden aangesloten.

Onderzoek
De aanleg van het warmtenet moet naast een groene energievoorziening ook een hogere leveringszekerheid en een stabielere energieprijs opleveren voor de Antwerpenaren. Eerder deze maand maakte Universiteit Antwerpen bekend dat er in samenwerking met Belgische netbeheerder Fluvius en de stad Antwerpen gestart wordt met Leerstoel Warmtenetten, een onderzoek wat bekijkt waar warmtenetten het beste kunnen worden uitgerold, hoe ze eruit moeten zien en welke acties er nodig zijn op welk moment.

“Denk hierbij bijvoorbeeld aan welke markt- en tariefstructuren deze optimalisatie kunnen ondersteunen, dan wel tegenwerken. Warmtenetten vormen immers vaak het sluitstuk in de optimalisatie van de energievoorziening in een regio en bieden de nodige flexibiliteit aan andere energienetten”, schrijft Universiteit Antwerpen op de website.

Of het onderzoek bijdraagt aan de uitrol van het warmtenet in de haven, is onduidelijk maar niet ondenkbaar.