Nederlandsche Bank pleit voor duidelijker klimaatbeleid vanwege financieringsmogelijkheiden

17.05.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Nederlandsche Bank pleit voor duidelijker klimaatbeleid vanwege financieringsmogelijkheiden

Door een te hoog risico en een te laag rendement wordt er te zuinig geïnvesteerd in duurzame projecten, meent De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor zouden onze klimaatdoelen weleens in gevaar kunnen komen, is te lezen in een rapport van een onderzoeksbureau.

Zonder financiering kunnen grote vooraanstaande klimaatprojecten niet van start kunnen gaan waardoor de transitie niet op tijd op gang komt. Onderzoeksbureaus waarschuwen hiervoor in een rapport dat begin mei uitkwam.

Om het klimaatakkoord uit 2019 na te kunnen leven is het van groot belang dat er geïnvesteerd wordt. Om over 30 jaar een klimaatneutraal land te kunnen zijn is er nog zo’n 355 miljard euro nodig. Ongeveer de helft van dit bedrag is vooralsnog niet te financieren, stelt een van de onderzoekers. En dat terwijl de financiële sector het klimaat akkoord als eerste ondertekende.

Kennis ontbreekt
Financiering blijft met name uit omdat de investering zich langzaam terugbetalen. Warmtenetten zijn hier een goed voorbeeld van, stelt een van de onderzoekers. De netten zijn duur en worden met een laag tempo terugverdiend. Bovendien is nog lang niet alles bekend wat betreft technieken die de industrie zouden kunnen verduurzamen. De investeringen lijken dan ook erg risicovol over het algemeen.

Visie gezocht
Pensioenfondsen bieden meer kansen voor klimaatprojecten. Voor een bank is het wenselijk als een project een terugverdientijd heeft tot 10 jaar. Een pensioenfonds biedt 20 tot 30 jaar de tijd om het project terug te verdienen. Er zijn alleen lang niet genoeg pensioenfondsen om alle klimaatprojecten te kunnen bekostigen.  

Ook het kabinet speelt een grote rol bij het vorderen van de transitie. DNB concludeerde in een rapport dat het kabinet onvoldoende scherpe keuzes durven te maken. “Er is geen visie", stelt directielid Olaf Sleijpen van DNB. "Uit welke duurzame bronnen wil Nederland energie halen? Wat is de rol van het opslaan van CO₂-uitstoot? Kapitaalverschaffers willen duidelijkheid, anders blijven de risico’s groot.”

Sleijpen concludeert dat de overheid en de financiele sector samen stappen moeten zetten. “It takes two to tango,” concludeert hij.

nederlandsche bankDNBfinancieringinvesteerdersinvesteringoverheidklimaatbeleidvisieklimaatdoelen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu