Nederlandse gasvoorraad klaar voor de winter
18.10.2024 Jan de Wit
De Nederlandse gasvoorraad voldoet al aan de minimale vulgraad van 90 procent en omdat de prijs van een TTF-maandcontract momenteel hoger ligt dan de prijs van een jaarcontract, is het verder vullen van de gasvoorraden “niet meer interessant”, ziet Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas. Toch laat de prijsvolatiliteit zien dat de gasmarkt “nog altijd krap en nerveus is”.
De marktprijzen van energie worden door vele factoren bepaald. Het aandeel hernieuwbare energie hierin wordt ook steeds dominanter. Daarnaast is toenemende beweeglijkheid van energieprijzen van invloed op investeringen in hernieuwbare energie. Warmte365 werkt daarom samen met Publieke Zaken om dit scherper te monitoren.
Per 1 november moeten de Nederlandse gasopslagen voor ten minste 90 procent zijn gevuld. Deze vulgraad geldt voor alle Europese lidstaten en is ingesteld in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Hiermee moest de leveringszekerheid worden gegarandeerd. Volgend jaar verlaagt Nederland dit naar 80 procent per 1 november.
Hoewel er vanuit de Europese Unie per 1 november 2025 een verplichte vulgraad van 74 procent geldt voor Nederland, heeft Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, bepaald dat Nederland ten minste 80 procent van de gasvoorraad zal vullen. Dit heeft zij besloten na advies van Gasunie om ten minste 110 terawattuur aan seizoensflexbiliteit aan te houden. Energie Beheer Nederland kan dit met maximaal 20 terawattuur aanvullen, wanneer marktpartijen de verplichte vulgraad niet halen.
Om in november een megawattuur aan gas geleverd te krijgen, moet zo’n 40 euro worden betaald. Opvallend omdat de prijs van een maandcontract nu hoger ligt dan de prijs van een jaarcontract. “Daarmee is het vullen van gasvoorraden niet meer interessant”, stelt Van Cleef.
“De prijs van het maandcontract kende een stijging van ongeveer 8 procent ten opzichte van een maand geleden, toen de prijs op 37 euro per megawattuur stond. Toch heeft de prijs de afgelopen maand een beweeglijker patroon laten zien dan deze stijging doet vermoeden. Zo bedroeg de slotkoers van het actieve maandcontract van TTF op 19 september jongstleden nog 33 euro per megawattuur.”
Dat de prijs de afgelopen verder is gestegen heeft volgens hem twee duidelijke oorzaken. Ten eerste lagen de temperaturen eind september en begin oktober onder het langjarig gemiddelde. Ten tweede leidt de escalatie van het conflict tussen Israël en Iran een rol in de hogere prijzen.
“Op de gasmarkt wordt, net zoals op de oliemarkt, een risicopremie ingebouwd in de prijzen. Hoewel een eventuele aanbodverstoring van LNG in de praktijk nog niet aan de orde is, laat een conflict zich moeilijk voorspellen”, aldus Van Cleef.
“Toch is de fundamentele uitgangssituatie gezond. Zo staat het gemiddelde van de EU-gasvoorraden drie weken voor 1 november met 95 procent al ruim boven de Europese voorraadverplichting. Het feit dat de TTF-prijs dan toch zo volatiel reageert op beide ontwikkelingen, geeft aan dat de (mondiale) gasmarkt nog altijd krap en nerveus is.”