Niets isoleren en toch zes keer minder verbruiken

02.11.2023 Simone Tresoor

Niets isoleren en toch zes keer minder verbruiken

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Of eigenlijk: wie de financiële middelen niet heeft om de hele boel te isoleren moet kijken hoe het ook kan. Een knap staaltje omdenken bij Scouting Sint Andries in Luyksgestel. Toen ze het voorschot op de energierekening voor hun geliefde blokhut zagen stijgen van 3.000 naar 10.000 euro per jaar deden ze waar scouts goed in zijn: gebruik maken van hun vindingrijkheid.

En niet zonder succes: inmiddels is het energieverbruik zes keer zo laag, zonder ook maar iets te isoleren, door gebruik te maken van hun boerenverstand. Nu hadden ze wel mazzel bij de vereniging. Ze hebben toevallig professionals in huis op het gebied van van bouw, financiën, projectmanagement én engineering.  Deze groep maakte binnen de kortste keren een realistisch energiebesparingsplan.

Isoleren is zinloos
De conclusie van de werkgroep was opvallend: isoleren was zinloos. Het was veel te duur voor een blokhut die gemiddeld slechts acht uur per week wordt gebruikt. Daarom werd het probleem anders benaderd: hoe konden ze vorstschade voorkomen als de blokhut leeg stond en hoe kregen ze hem efficiënt warm als er wel mensen waren?

De oplossingen bleken verrassend eenvoudig. Waarom zou je 24/7 de verwarming laten branden voor één waterleiding, als je die ook vorstvrij kunt houden door er een warmtelint omheen te draaien? Na een kritische analyse bleek de helft van alle verwarmingen uit te kunnen. Onnodige roosters van de luchtverwarming werden dichtgeplakt en er kwam een slimme thermostaat met sensoren op tactische plekken. Normaal gesproken kun je die niet lager zetten dan 7 graden, maar deze kan terug naar 3 graden. Daardoor verbruikten de scouts zelfs in de koudste maand zes keer minder gas dan normaal.

Een voor allen, allen voor een
Om verder te besparen werden overal in de blokhut led-lampen gehangen. Bij vertrek gaan alle stekkers uit het stopcontact en de scouting schafte negentien zonnepanelen aan, genoeg om in de volledige vraag naar stroom te voorzien. Dat kost uiteraard geld, maar ook daar waren de scouts vindingrijk: ze kregen een bijdrage uit het Rabobank Coöperatiefonds en van de gemeente ontvingen ze naast een subsidie ook de BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs voor verduurzaming. Op verzoek van de gemeente gaan de scouts nu ook andere clubs adviseren over verduurzamen. Dat doen ze graag: 'als scouting zien we het als onze morele plicht om goed voor de aarde te zijn.’