Nieuwe cv gereed voor pure waterstof

07.05.2021 Joyce Beuken

Nieuwe cv gereed voor pure waterstof

De eerste generatie waterstofketels zijn over een paar jaar al aan te schaffen als het aan Remeha ligt. Ook is het voor bestaande ketels al goed mogelijk om een verduurzamingsslag te maken zonder enige aanpassing: in de toekomst zou er tot 20 procent waterstof bij het gas kunnen worden gemengd, zonder dat de ketel hieronder leidt.

Arthur van Schayk, directeur van Remeha, vertelt aan het AD meer over de toekomst van waterstof. Wie onlangs een nieuwe cv-ketel heeft aangeschaft, is volgens hem waarschijnlijk ontgaan dat er een milieuvriendelijk konijn in de hoge hoed rust: de ketels kunnen verwarmen met een mix van waterstof en regulier aardgas dat in het verschiet ligt.

Daarnaast is de modernere ketel met een kleine aanpassing gereed om te stoken op pure waterstof. Het Apeldoornse bedrijf hangt in twee miljoen Nederlandse woningen. Remeha begon enkele jaren terug al met de ontwikkeling van een ketel op waterstof.

Waterstof vervangt isolatie
Nieuwbouwwoningen kunnen comfortabel worden gehouden met een warmtepomp, maar bij oudere woningen is het lastiger dit voor elkaar te krijgen. Slechte isolatie is hier de boosdoener. Van Schayk meent dat de overstap op waterstof het antwoord is: “Een ketel op gas, ook als dat waterstof is, blijft maar gaan, dan krijg je het overal warm.”

Waterstof vervangt echter niet de gehele rits aan duurzame verwarmingsalternatieven. “Het zal van wijk tot wijk en van plaats tot plaats verschillen. Als er voldoende waterstof voorhanden is, is het een prima alternatief.” Wel wordt waterstof door meerdere belanghebbenden gezien als een oplossing voor bestaande, slecht geïsoleerde panden. Han Slootweg, directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis Groep en hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven stelde vorig jaar al dat ongeveer de helft van de Nederlandse woningen niet zonder een cv-installatie op gas of stadsverwarming kan. “Of je moet een huis uit de jaren ‘30 geheel inpakken met een 15 centimeter dikke isolatielaag. En dan nog zijn er koude dagen dat het niet lukt.”

700 miljoen voor transitie waterstof
Het Nederlandse gasleidingnetwerk is nog in goede staat. Er worden jaarlijks nog honderden miljoenen geïnvesteerd in het onderhoud en vervanging, maar wel met het idee dat er ook waterstof doorheen zou moeten kunnen. Berekeningen van Stedin laten zien dat er 700 miljoen euro nodig is om het Nederlandse aardgasnetwerk gereed te maken voor het transport van waterstof.