Nobian sluit eerste bindende maatwerkafspraak en zet in op industriële warmtepomp

19.12.2024 Jan de Wit

Nobian sluit eerste bindende maatwerkafspraak en zet in op industriële warmtepomp
©IndustrialHeatPumps

Zout- en chemiebedrijf Nobian zet in op verdere elektrificatie van het productieproces met industriële warmtepompen, meer energie-efficiëntie door middel van het beter benutten van reststromen en energiebesparing. Hiervoor heeft het bedrijf de eerste bindende maatwerkafspraak gesloten met de Nederlandse overheid. Het bedrijf gaat zijn CO2-uitstoot versneld terugbrengen van 0,5 miljoen ton naar bijna niets tegen 2030. Hiervoor draagt de overheid maximaal 185 miljoen euro subsidie bij.

Door maatwerkafspraken te sluiten met de twintig grootste CO2-uitstoters van Nederland hoopte het kabinet Rutte IV de industriële uitstoot van broeikasgassen fors en snel terug te dringen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de industriële productie. Ondanks dat dit slechts acht – tot niks verplichtende – intentieverklaringen leidde, verklaarde het kabinet Schoof I door te willen gaan met deze aanpak.

Nobian is nu het eerste bedrijf dat een bindende maatwerkafspraak sluit met de overheid. Het bedrijf produceert en verwerkt zout en chloor voor de productie van essentiële chemicaliën. Deze chemicalien worden weer gebruikt voor onder andere product voor de energietransitie, zoals isolatiematerialen, batterijen, elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen. Dankzij de maatwerkafspraak gaat Nobian de verduurzaming van zijn productieprocessen met tien jaar versnellen.

Voor de zoutproductie in Hengelo en Delfzijl gaat het industriële warmtepompen gebruiken in plaats van de huidige gasgestookte indampingsinstallaties, wat een jaarlijkse gasbesparing van zo’n 300 miljoen kubieke meter, oftewel 1 procent van het Nederlandse gasverbruik, op zal leveren. De elektrolysecapaciteit voor de chloorproductie in Rotterdam wordt sneller gemoderniseerd, waardoor de energie-efficiëntie stijgt en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik met 135 gigawattuur zal dalen. Ook creëert Nobian 25 megawatt extra flexibele capaciteit voor het elektriciteitsnet. De uitstoot van CO2 en stikstof daalt met respectievelijk 0,5 miljoen en 400 ton naar praktisch 0.

Om dit alles mogelijk te maken, draagt de Nederlandse overheid 185 miljoen euro subsidie bij aan de 460 miljoen euro die Nobian zelf investeert. Ook zal de overheid zich inzetten om knelpunten rondom de vergunningsverlening en de benodigde energie-infrastructuur weg te nemen. Hiervoor wordt samengewerkt met de betrokken provincies Overijssel, Groningen en Zuid-Holland.

“De start van deze Maatwerksamenwerking is belangrijk om de energietransitie te laten slagen en het sluit volledig aan bij onze Grow Greener Together-filosofie. Als grootste producent van zout in West-Europa wint Nobian 90 procent van het zuivere zout in Nederland, dat een cruciale rol speelt in de Nederlandse en Europese economie voor de productie van essentiële chemicaliën en materialen", stelt Michael Koenig, CEO van Nobian.

Ook Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei noemt het een bijzondere mijlpaal. “Dit is een grote stap richting ons gezamenlijke doel: Nederland verduurzamen, banen behouden en de industrie versterken. Met de maatwerkaanpak stimuleren we bedrijven om sneller te verduurzamen, te innoveren en groen te groeien. Nobian laat zien wat mogelijk is: CO2-neutrale productie in 2030, ruim vóór de doelen van het Klimaatakkoord.”