Obstakels draagvlak Smart Energy: Discriminatie en data

26.04.2021 Joyce Beuken

Obstakels draagvlak Smart Energy: Discriminatie en data

Op 20 april organiseerden TKI Urban Energy en Flexible Alliance Power Network (FAN) een webinar over de rol van Smart Energy in de hedendaagse samenleving. Verschillende sprekers vertelden meer over projecten die met behulp van kunstmatige intelligentie ons energieverbruik optimaliseren en een duurzaam klimaat kunnen realiseren.

FAN werkt aan een energiesysteem waarbij lokale overschotten in vraag en aanbod van duurzame energie worden opgevangen door vraag en aanbod elders. Hierdoor blijft het toekomstige aanbod van duurzame energie betrouwbaar, betaalbaar en toegankelijk.

Van den Ouden: “We bevorderen integratie van energievoorziening, maar ook kennis en communicatie binnen onze community, middels conferenties en workshops.” FAN hoopt op een Europese standaard voor de flexibiliteit van apparaten.

Duurzame warmte
Tomas Reehorst is aanwezig namens econic, een bedrijf dat e-homes ontwikkelt voor een brede doelgroep. Doordat de zogeheten e-homes op afstand kunnen worden gemonitord door de bewoners, is het gebruik geoptimaliseerd. Naast dat het huis ‘intelligent’ is gemaakt, zijn ook de nodige duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo wordt er verwarmd door een warmtepomp.

De data die verzameld wordt in de e-homes wordt benut om bijvoorbeeld de warmtepomp nog efficiënter zijn werk te laten doen. Bij nader onderzoek naar manieren om de woning meer te laten besparen wordt altijd de focus gelegd op het behoud van het comfort.

Bewonersparticipatie
Tristan de Wildt, onderzoeker bij TU Delft, legt uit hoe het komt dat Smart Energy-systemen nog niet volledig worden geaccepteerd. “Dit heeft met meerdere factoren te maken. Zo komt er gevoelige data bij kijken, maar ook onduidelijkheid over wie er voor de kosten moet opdraaien speelt een rol bij het uitblijven van populariteit.”

Toegenomen ongelijkheid vormt eveneens een obstakel, want Smart Energy sluit bepaalde groepen uit. “Niet alleen huishoudens met een lager inkomen zullen minder snel meedoen. Niet ieder huishouden is geschikt voor de integratie van Smart Energy.” Om deze drempels te verkleinen zijn participatieve besluitvormingsprocessen van groot belang, stelt de Wildt.

Continu groen
Fardau van der Galien spreekt namens Vandebron over hoe je de consument meekrijgt. “Onze missie is om op ieder moment 100% duurzame energie te kunnen aanbieden. We hebben een platform met enkel groene aanbieders. Om onze missie waar te maken, is het belangrijk om een slim platform in te richten. De piek in het aanbod vindt midden op de dag plaats, terwijl het piekgebruik op de ochtend plaatsvindt. Natuurlijk kun je tijdens pieken in gebruik het verschil compenseren met gas uit kolencentrales, maar dat willen wij dus fossielvrij doen.”

Hiervoor is blockchain technologie nodig, stelt van der Galien. Elektrische auto’s spelen daarnaast de hoofdrol in hun plan. “Auto’s kunnen middels blockchain technologie communiceren wanneer ze stoppen met opladen en wanneer ze bijvoorbeeld kunnen terugleveren om zo de pieken in vraag en aanbod bij te schaven.”

Compenseren
Jurgen Duivenvoorden spreekt namens Greenchoice. “Er zijn vier belangrijke stappen om altijd groene stroom te kunnen gebruiken: besparen, opwekken, timing en opslag. De zelfconsumptie moet verder omhoog en de vraag kan beter worden afgestemd op het aanbod. Dit kan door slimme apparaten, opslag en de uitwisseling van overschotten op community niveau.”

Smart Energy-oplossingen staan bij veel partijen op de agenda. Om het grote publiek aan boord te krijgen is kennisvoorziening en nauwe samenwerking met de burger noodzakelijk. Hierdoor kunnen gevoelige punten zoals ongelijkheid en het verstrekken van gevoelige gegevens worden verwerkt. Het ontwikkelen van gemeenschappen die onderling energie en opslagcapaciteit uitwisselen, voorkomt congestie en helpt bij de route naar 100% groene stroom.

Op 8 juni vindt het zesde webinar uit de reeks Build Together van TKI Urban Energy plaats. Inschrijven kan via de website.