Ondanks energiecrisis werden er voor sociale huurwoningen ruim 40 procent minder isolatiemaatregelen genomen
24.01.2024 Jan de Wit
Wat velen al tijden vermoeden blijkt nu ook de cijfers: door de energiecrisis in 2022 stegen de energieprijzen enorm waardoor het energieverbruik flink afnam, de CO2-uitstoot daalde en de verduurzaming van gebouwen doorzette. Dit effect speelde ook in 2023 nog, dat blijkt uit de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2023. Verder daalde het aardgasverbruik van huishoudens door isolatiemaatregelen veel sterker dan dat van kantoren en winkels, terwijl er veel minder isolatiemaatregelen werden genomen in sociale huurwoningen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) monitort elk jaar, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de ontwikkelingen rondom verduurzaming in de gebouwde omgeving. In de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2023 daarom aandacht voor het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de verduurzaming in de gebouwde omgeving.
In 2022 zijn er in totaal 1,2 miljoen isolatiemaatregelen genomen. Dat is 12 procent minder dan in 2021, met name omdat er ruim 40 procent minder isolatiemaatregelen in sociale huurwoningen zijn genomen. De hoeveelheid toegepast isolatiemateriaal daalde slechts 3 procent naar 29 miljoen vierkante meter.
Hierbij moet wel worden aangetekend dat woningcorporaties een kleine 90 procent van hun huizen hebben gelabeld en dat 81 procent daarvan al een energielabel C of beter heeft. In de particuliere sector liggen deze cijfers iets lager, daar heeft 70 procent al een energielabel. Van de huizen van grote particuliere verhuurders met meer dan 500 woningen heeft 87 procent energielabel C of beter. Onder kleine particuliere verhuurders is dat 56 procent.
Desalniettemin schat de RVO in dat er 16 procent minder energie werd bespaard met isolatiemaatregelen in 2022 ten opzichte van 2021. Hoewel er ook in de sociale huur flink op aardgas werd bespaard, betreft dit hier vrijwel alleen een besparing door vermindering van aardgasverbruik. In totaal daalde het aardgasverbruik van huishoudens met 15 procent. In de dienstensector daalde het aardgasverbruik slechts met 5 procent.
Uit onderzoek van TNO bleek eveneens dat twee derde van de huishoudens die in energiearmoede leven, in een corporatiewoning wonen. Nog eens 20 procent van deze huishoudens huren van een particuliere eigenaar en slechts 12 procent heeft een koopwoning. Woningcorporaties zouden dan ook een belangrijke rol kunnen spelen in het verminderen van energiearmoede.
Ondanks de energiebesparingen en een CO2-reductie van 12,1 procent nam de energierekening toe in 2022. Dat deze beperkt is gebleven is volgens de RVO te danken aan verandering van (stook)gedrag, het energieprijsplafond en nog lopende vaste energiecontracten.