Ook voor warmtepompen is de Global Recycling Day zeer Relevant

18.03.2024 Gijs de Koning

Ook voor warmtepompen is de Global Recycling Day zeer Relevant
©Panasonic

18 maart is Global Recycling Day. Het initiatief ontstond in 2018 om belangrijke initiatieven in het recyclen te erkennen en het belang van recycling te benadrukken. Het belang van recycling is echter nog niet doorgedrongen bij de meeste fabrikanten van warmtepompen.

Het gebruik van warmtepompen zal uiteindelijk moeten zorgen voor een vermindering in de CO2 uitstoot bij het verwarmen van een gebouw. Bij het fabriceren van warmtepompen komt echter vaak veel CO2 vrij. Om dit te reduceren is het van belang dat ook gerecyclede materialen worden gebruikt voor het fabriceren van de warmtepompen.

Een warmtepomp bestaat grotendeels uit plastic en metalen. Bij het maken van de warmtepomp worden deze materialen vaak nog niet gehaald uit gerecyclede producten, omdat dit geen schaarse producten zijn en nog vrij gemakkelijk kunnen worden gewonnen of geproduceerd. De CO2 uitstoot van de productie van de warmtepomp blijft hierdoor hoog.

Een circulair installatieontwerp kan hiervoor de oplossing bieden. Door circulair te renoveren kan tot 40 procent van de materiaalgebonden emissies worden vermeden, zo blijkt uit onderzoek van een breed consortium.

Dit jaar is het thema van Global Recycling Day #Reclycingheroes waarbij initiatiefnemer Global Recycling Foundation, door het hele jaar heen tien initiatieven voor recycling uitlicht.