Pleidooi voor 100.000 hybride warmtepompen per jaar

22.04.2021 Joyce Beuken

Pleidooi voor 100.000 hybride warmtepompen per jaar

Per 2024 moeten we minstens 100.000 hybride warmtepompen installeren per jaar. Dat stelt een brede coalitie van maatschappelijke organisaties. Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland streven naar een budget van 600 miljoen dat het nieuwe kabinet hiervoor zal moeten vrijmaken.

De nieuwe coalitie wil dat er voor 2030 1 tot 2 miljoen hybride warmtepompen geïnstalleerd zijn. Er kan daarmee maar liefst 1,3 tot 2,6 megaton CO2-uitstoot worden bespaard, wat een wezenlijke bijdrage levert aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

Tussenstap
Hybride warmtepompen sluiten niet volledig aan op het aardgasvrije ideaal. Maar omdat het aardgasvrij maken van woningen nog niet erg vlot verloopt, is het broodnodig om de hybridepomp toe te passen, wat als een tussenstap kan worden gezien.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap.”

400.000 nieuwe cv’s
Ieder jaar vervangen installateurs 400.000 cv-ketels op aardgas door eenzelfde variant. De coalitie ziet liever dat waar mogelijk een hybride warmtepomp wordt geïntegeerd. Deze zijn volgens de coalitie relatief eenvoudig te plaatsen en leveren de bewoner direct een besparing op tot 70% op het aardgasverbruik voor verwarming.

Aardgasvrije wijken blijven op agenda
Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu: “Hybride warmtepompen zijn beter voor het klimaat dan de traditionele cv-ketel. Daarom is het belangrijk deze verwarmingstechniek te stimuleren.” Hybride warmtepompen hoeven geen probleem op te leveren voor de plannen om woonwijken van het aardgas af te halen. HR-Hybride focust vooral op woonwijken die voorlopig niet aardgasvrij zullen worden. “In een later stadium kunnen deze woningen alsnog aardgasvrij worden gemaakt. Maar laten we tot die tijd de CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperken. Dan profiteert de huizenbezitter of huurder bovendien direct van een lagere energierekening”, stelt directeur Dick Weiffenbach van Netbeheer Nederland.

Subsidie raakt overbodig door innovatie
Het programma van de coalitie bestaat uit voorbeeldprojecten, innovatie en monitoring van prestaties van hybride systemen. Maar ook het opleiden van nieuwe vakmensen als installateurs en monteurs is een belangrijk onderdeel van het project.

Tot 2026 moet er jaarlijks 120 miljoen euro extra beschikbaar worden gemaakt, die als subsidie voor woningbezitters beschikbaar wordt gesteld. HR-Hybride meent dat er na 2026 geen subsidie meer nodig zal zijn om bewoners aan boord te krijgen. Tegen die tijd zal de hybride warmtepomp dankzij innovatie en lagere installatie- en productkosten woonlastenneutraal zijn.

De coalitie wenst een voorlichtingscampagne op te zetten in samenwerking met de overheid, gericht op zowel woningeigenaren als opdrachtgevers en corporaties.