Raad van State: ‘Ecologisch onderzoek nodig bij isoleren van spouwmuren’

03.08.2023 Jan de Wit

Raad van State: ‘Ecologisch onderzoek nodig bij isoleren van spouwmuren’
©Hugo Willocx | Natuurpunt

Wie een bestaande woning de spouwmuren wil (na-)isoleren, moet eerst voldoende ecologisch onderzoek laten doen om vast te stellen of er vleermuizen in deze muren kunnen zitten, dat concludeert de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een endoscopisch onderzoek, waarbij met een camera in de spouwmuren wordt gekeken, is niet voldoende. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak tussen isolatiebedrijf IsoSun en het college van gedeputeerde staten van Utrecht.

Het college van gedeputeerde staten van Utrecht had IsoSun in 2019 een last onder dwangsom opgelegd. De provincie vond dat het endoscopisch onderzoek dat IsoSun deed voorafgaand aan het na-isoleren van spouwmuren, onvoldoende bescherming bood voor eventuele vleermuizen in de spouwmuren. De Raad van State was gevraagd hierover uitspraak te doen.

Hoewel de Raad na-isoleren herkend als een manier om CO2-uitstoot te verminderen en daarmee de klimaatdoelen te halen, heeft de Raad ook aandacht voor de mogelijke “nadelige gevolgen voor verschillende beschermde soorten vleermuizen”. De Raad noemt daarbij specifiek de kleine dwergvleermuis omdat deze zo klein is dat deze makkelijk gemist kan worden met een endoscopisch onderzoek.

De Raad van State stelt daarom dat IsoSun “met deze werkwijze inderdaad de zorgplicht overtreedt en dat de provincie de dwangsom terecht heeft opgelegd”. Isolatiebedrijven moeten meer doen om ervoor te zorgen dat vleermuizen geen hinder ondervinden van het isolatiemateriaal.

Lees ook: 40 miljoen euro voor sneller natuurinclusief isoleren