Schudden drie rampen ons nu eindelijk wakker?

22.03.2022 Maya van der Steenhoven

Schudden drie rampen ons nu eindelijk wakker?

Hoe langer ik in de energietransitie werk, hoe meer ik me realiseer dat we grote rampen nodig hebben om dat te doen wat we eigenlijk al lang weten wat we moeten doen. Al jaren zien we aankomen dat de gasprijzen zullen stijgen en dat er schaarste zal ontstaan door afhankelijkheid van discutabele regiems. Het is ook al jaren dat we ons realiseren dat we achterblijven in besparing, isolatie, nieuwe duurzame opwek en het efficiënter maken van het energiesysteem.

Wat ik niet had verwacht was dat drie rampen zich tegelijk zouden aandienen. Naast een vreselijke oorlog in Oekraïne, waarbij de link tussen het geld wat we aan Rusland voor fossiele brandstoffen overmaken en de financiering van de oorlogskas met 900 miljoen euro per dag vanuit Europa zo duidelijk is, hebben we natuurlijk het laatste rapport van de IPCC, waarin staat dat we voor een deel van de maatregelen te laat zijn.

En de derde ramp is het feit dat voor de meeste bewoners de energierekening zo hoog is geworden dat het onbetaalbaar is. Als je überhaupt een redelijk contract kan afsluiten.

Zet hem op 60
Het is natuurlijk cru, maar het lijkt erop dat we nu eindelijk actie gaan ondernemen. Binnen het Rijk worden besparingscampagnes die voor het najaar gepland stonden naar voren gehaald. Ik verwacht dan ook dat zij aankomende maanden fiks gaan communiceren over hoe je zelf kan besparen. Tegelijk is er een besparingscoalitie opgericht die afgelopen week een pleidooi heeft gepubliceerd voor een samenwerkingsprogramma voor snelle energiebesparing.

In dit pleidooi wijzen ze erop dat er miljarden kubieke meters gas te besparen zijn door vrij eenvoudig maatregelen. Denk hierbij aan zet hem op 60 (het op 60 graden Celsius zetten van de cv-ketel), besparende douchekoppen, deurdrangers en andere goedkope maatregelen.

Een wekelijkse klimaatpersconferentie
Voor het bedrijfsleven geldt hetzelfde. Er zijn aanzienlijke maatregelen die vandaag kunnen worden doorgevoerd en zo zijn terugverdiend. De NS heeft dit direct op gepakt door al haar stations met twee graden minder te verwarmen. De coalitie doet een oproep aan de overheid dit zelf serieus te nemen en het goede voorbeeld te geven, maar ook veel meer en dringender erover te gaan communiceren.

In een wekelijkse klimaatpersconferentie zou Rob Jetten, gesteund door Mark Rutte en experts uit het veld, kunnen aangeven wat nodig is, welke ondersteuning daarvoor is en of we de juiste resultaten halen met de maatregelen of dat er een tandje bij kan.

Zondag 27 maart #DagTegenHetGas
Ik geloof daar zelf heilig in. Wij mensen willen namelijk best een lagere energierekening, een leefbare planeet voor iedereen en bijdragen aan vrede in Oekraïne. Om te laten zien dat wij helemaal niet te beroerd zijn om onze bijdrage te leveren aan een fikse besparing op ons energieverbruik, zeker als het zo makkelijk kan, starten wij zondag 27 maart met de #DagTegenGas.

Iedereen: jong, oud, groot, klein, kantoor of bewonerscollectief kan dan op zijn manier laten zien dat we best de verwarming wat lager willen zetten of wat lampen uit of vervangen door led. In vele wijken en gemeenten in Nederland zullen lokaal acties worden voorbereid om elkaar te steunen bij het lager zetten van de aanvoertemperatuur van de cv.

Er zullen kilometers radiatorfolie worden geknipt en geplakt en andere leuke en innovatieve acties worden voorbereid. Hierin is natuurlijk ook een prachtige rol weggelegd voor de energiesector zelf. Wij hopen dan ook dat zij voor deze dag en de tijd erna met mooie acties zullen komen om te versnellen, Het is nog nooit zo nodig geweest.