Sociale factoren zijn van invloed op acceptatie warmtenetten

17.04.2024 Sjoerd Rispens

Sociale factoren zijn van invloed op acceptatie warmtenetten
©Stefaan van Hul

Verschillende sociale factoren, zoals participatie en de omgeving van bewoners, spelen een rol bij de bereidheid van mensen om mee te betalen voor een warmteaansluiting. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, uitgevoerd door Renee Kooger, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Het onderzoek, bestaande uit een uitgebreide vragenlijst, toont aan dat factoren zoals participatie, directe omgeving van bewoners en vertrouwen in energieleveranciers en de overheid van grote invloed zijn op de bereidheid van mensen om te betalen voor een warmtenetaansluiting. Ook demografische factoren, zoals leeftijd, spelen een rol. Hoe ouder de bewoner, hoe lager de bereidheid om te betalen voor een aansluiting,

Uit het onderzoek blijkt ook dat financiële factoren, zoals het inkomen van inwoners of de WOZ-waarde van de huizen geen significante rol spelen in de bereidheid om aan te sluiten bij een warmtenet. Eén van de interessante conclusies is, volgens Kooger, om verder te onderzoeken of meer inzicht in de werkelijke kosten van een warmtenetaansluiting kan leiden tot de bereidheid om meer te willen betalen voor een warmtenetaansluiting. Over het algemeen hebben de deelnemers weinig inzicht in wat de daadwerkelijke kosten voor een warmtenetaansluiting zijn.