Spijtvrij isoleren: in de juiste volgorde

25.04.2023 Ton Willemsen

Spijtvrij isoleren: in de juiste volgorde

2,5 miljoen woningen moeten geïsoleerd worden voor 2030. Dit zouden we slim, in één keer goed én in de juiste volgorde kunnen doen. Helaas zijn de vooruitzichten niet goed. We isoleren in de verkeerde volgorde en lang niet goed genoeg. Het idee dat het niet uitmaakt waar je begint blijkt achterhaalt.

TKI Urban Energy stelt dat we moeten beginnen met de vloer om problemen te voorkomen. Doen we de vloer als laatste, dan vergroten we de kans op vocht- en schimmelproblemen bij de vloer en geven we huisstofmijten en houtrot meer kans.

Verkeerde isolatievolgorde nog onbekend
Dat je in de verkeerde volgorde kunt isoleren is bij velen onbekend. Uit een recente steekproef onder 415 particuliere huiseigenaren blijkt dat 29 procent van hen die willen  verduurzamen niet weet waar te beginnen. Van de groep die het wel weet, overweegt slechts 16 procent vloerisolatie.

Dat leidt er onvermijdelijk toe dat het aantal verkeerd geïsoleerde woningen in korte tijd flink zal toenemen. Gemeentelijke energieloketten, energieadviseurs, consulenten maar ook woningcorporaties en hun adviseurs zijn vaak niet op de hoogte. Op de website verbeterjehuis.nl zou deze waarschuwing daarom prominent aangegeven moeten worden. TKI Urban Energy heeft een afbeelding laten maken waarin deze waarschuwing duidelijk verwoord is en die bij de informatie aan het publiek gebruikt kan worden.

Spijtvrij isoleren, in één keer goed
We hebben nu de kans om het in één keer goed te doen. Niet bezuinigen op isolatiewaarde wanneer je op een hoger niveau kunt isoleren. Die mogelijkheid heb je vooral bij kruipruimtes, omdat daar vaak voldoende ruimte is voor een zeer goed isolerende laag. Dat is meer dan welkom bij alle woningen op de begane grond en bij vloeren met vloerverwarming zelfs een absolute must.

Milieu Centraal adviseert bij vloerverwarming een R-waarde (warmteweerstand) van tenminste 5,0 m²K/W (de isolatiewaarde van een constructiedeel) toe te passen. Sommige gemeentelijke energieloketten adviseren de consument echter vloerisolatiematerialen met een isolatiewaarde van slechts 2,5 m²K/W. Particulieren die op deze waarde gaan zitten zullen daar later zeker spijt van krijgen. Door de isolatiewaarde te verdubbelen naar 5 halveert immers de warmtestroom door de vloer. De vloer wordt daardoor warmer en een (vloer)verwarming heeft minder energie nodig om de boel te verwarmen.

Lage temperatuurverwarming
Het is de verwachting dat veel woningen op den duur over zullen gaan op lage temperatuurverwarming (LTV). Vloerverwarming zal mede daarom in de toekomst steeds meer worden toegepast. Particulieren die nu op een isolatiewaarde van 2,5 gaan zitten, moeten straks opnieuw gaan isoleren als de gemeente besluit dat ook hun woning van het gas af moet. Dat is in strijd met het uitgangspunt dat we vanaf nu spijtvrij moeten isoleren.

Liever nu direct isoleren op een R-waarde van 5,0 m²K/W of nog hoger wanneer dat technisch haalbaar is én milieutechnisch zinvol. We moeten tenslotte ook klimaatefficiënt te werk gaan. Er is geen tijd meer voor business modellen die veel CO2 verbruiken en maar weinig CO2 opleveren, hoe aardig die ondernemers misschien ook zijn.