Steeds meer wetenschappelijke studies sluiten het verwarmen van huizen met waterstof uit

03.03.2023 Jan de Wit

Steeds meer wetenschappelijke studies sluiten het verwarmen van huizen met waterstof uit
©Remeha

Inmiddels hebben 37 onafhankelijke wetenschappelijke studies geconcludeerd dat waterstof geen rol van betekenis zal gaan spelen in het verwarmen van huishoudens, dat meldt Hydrogen Insight. Daar tegenover is er nog geen enkele onafhankelijke studie verschenen die het tegendeel bewijst, alleen studies van belanghebbenden beweren een rol voor waterstof in de gebouwde omgeving te zien.

Het wetenschappelijke tijdschrift Joule publiceerde vorig jaar een meta-analyse van 32 studies naar de rol van waterstof in het verwarmen van huizen. Alle studies sloten het gebruik ervan uit. Volgens hoofdonderzoeker Jan Rosenow, tevens directeur Europese programma's bij het Regulatory Assistance Project, kunnen daar dus nog eens vijf onderzoeken aan worden toegevoegd.

Lees ook: Lochem krijgt eerste door waterstof verwarmde wijk

Uit de studies blijkt dat om een huis te verwarmen met groene waterstof, er gemiddeld vijf tot zes keer meer hernieuwbare energie nodig is dan met een elektrische warmtepomp. "Sommige studies zien een zeer kleine nicherol voor waterstofverwarming, maar geen enkele identificeerde waterstof voor verwarming als een belangrijke bijdrage aan het koolstofarm maken van de warmte in de ruimte van gebouwen", aldus Rosenow.

Vanuit de waterstoflobby wordt vaak gewezen op de verregaande netcongestie en de rol die waterstof kan spelen in het afvangen van de piekopwek van wind- en zonne-energie. Daarentegen is dat een systeemrol die een batterijsysteem ook kan spelen, zonder dat daar kostbare hernieuwbare energie verloren gaat. Tijdens de productie van groene waterstof gaat doorgaans de helft van de groene stroom verloren, terwijl er al onvoldoende groene stroom beschikbaar is.