Stimulering van duurzame warmte

08.03.2022 Joyce Beuken

Stimulering van duurzame warmte

Met zoveel subsidiemogelijkheden is het soms lastig om in te schatten waar je wel of niet aanspraak op kunt maken, en wat dat voor het kostenplaatje van je systeem betekent. Tomas Olejniczak, RVO-adviseur hernieuwbare energie, zal op Duurzaam Verwarmd) een seminar geven over de verschillende subsidies en regelingen voor duurzame warmte.

Het is niet de eerste keer dat Olejniczak op de beurs spreekt. Zijn seminar over de stand van zaken met betrekking tot subsidiering is inmiddels vaste stek op vakbeurs Duurzaam Verwarmd. Er zijn veel verschillende regelingen, waarvan de  ISDE, SDE++ en de energie-investeringsaftrek de meest gebruikte zijn. Dit zijn langlopende regelingen, waarvan de voorwaarden mee veranderen met de maatschappelijke ontwikkelingen. Hiernaast worden ook proeftuinen en innovatieregelingen onder de aandacht gebracht.

Hogere subsidie
De energie-investeringsaftrek is redelijk stabiel, meent Olejniczak. “Alleen het percentage en welke systemen hier recht op hebben verandert een klein beetje. De ISDE-subsidie is vorig jaar behoorlijk uitgebreid, dit jaar een stuk minder. Het belangrijkste is dat wel de subsidiebedragen verhoogd zijn. Met name voor warmtepompen, maar ook voor zonthermische systemen is het bedrag van de subsidie gemiddeld 50 procent omhoog gegaan.”

Voorwaarden nog niet bekend
Vorig jaar zijn er besparingstechnieken toegevoegd aan de ISDE-subsidie. “Maar dat is inmiddels voldoende bekend.” Waar Olejniczak ook minder aandacht kan besteden, is de SDE++-subsidie. Dat heeft echter weer een andere reden. “De SDE++-subsidie opent in juni. De voorwaarden zijn nu dan ook nog niet bekend. Naar verwachting gaat er wel een en ander veranderen.”

Langer open
Zo werd in het regeerakkoord bekend dat het budget voor de SDE++-subsidie met 3 miljard euro verhoogd wordt. Was er vorig jaar 5 miljard euro beschikbaar, dit jaar gaat het maar liefst om een bedrag van 8 miljard euro. Er wordt ook gestreefd naar het eerder openen van de regeling en het langer open laten blijven.

Tijdelijke oplossing onterecht voorrang
Het verhogen van het subsidiebedrag heeft voornamelijk als doel om een betere verdeling van de subsidie over de verschillende systemen te krijgen. Vorig jaar kon er voor het eerst subsidie worden aangevraagd op carbon storage, systemen waarmee CO2 wordt opgeslagen in plaats van uitgestoten.

Bij het toewijzen van subsidie wordt er voorrang gegeven aan maatregelen die de meeste uitstoot besparen per euro subsidie. Hierdoor ging er vorig jaar veel subsidie naar het afvangen en opslaan van CO2 en visten ontwikkelaars van systemen uit andere categorieën achter het net.  De verhoging van de SDE++ is hiervoor één van de oplossingen; ook wordt er op dit moment gekeken naar het op termijn aanbrengen van ‘schotten’, zodat ook duurzame warmtetechnieken voldoende kans krijgen.

Lees ook: Hekjes moeten voor SDE++ voor warmteprojecten zorgen

Matchmaking
De beurs ziet hij als een kans voor matchmaking tussen voornamelijk installateurs en leveranciers. “De installateur vraagt vaak subsidie aan voor de bewoners. Het is voor de vakman dan ook heel erg belangrijk om te weten wat er beschikbaar is. Sommige regelingen zijn interessant voor grootschalige projecten, die voor gemeentes en projectontwikkelaar dan weer heel interessant kunnen zijn.”

Op dinsdag 12 april spreekt Tomas Olejniczak op vakbeurs Duurzaam Verwarmd (12, 13 en 14 april) om 12:05 in seminarruimte 3 over de verschillende subsidiemogelijkheden voor duurzame verwarmingstechnieken.