Stroom opslaan als warmte
14.03.2024 Anne Agterbos

Wanneer je aan een batterij denkt, denk je al gauw aan een batterij om elektriciteit in op te slaan. Flamco biedt echter een thermische batterij aan die kan worden ingezet in elke woning. De batterij genaamd FlexTherm Eco is een zuinige oplossing voor warm tapwater, om Nederland van het gas af te krijgen. De FlexTherm Eco is een thermisch laadstation en zet (bij voorkeur zonne-)energie om in warmte, wat wordt opgeslagen in een warmwatervoorziening.
Met de thermische batterij kan de tapwaterinstallatie worden verbeterd op een spaarzame en duurzame manier. Waar in de meeste gevallen water wordt verwarmd in een boiler door middel van gas kan water met deze batterij worden verwarmd met (overtollige) zonne-energie. Het apparaat is ook inzetbaar voor de verwarming van een woning met lage tempraturen.
Hoe garandeer je in een woning zonder gasaansluiting van voldoende warm tapwater? Vanuit die vraag introduceerde Flamco een compacte en efficiënte thermische batterij. FlexTherm Eco werkt door middel van thermische opslag in een Phase Change Material (PCM). Dit materiaal reageert op temperatuurverandering door te smelten of te kristalliseren en daarbij energie op te nemen en af te geven.
De batterij bevat vloeibaar zout dat elektrisch kan worden opgewarmd tot 70 graden Celsius. Wanneer er vraag is naar warm water wordt de warmte afgegeven aan een warmtewisselaar en koelt het zout terug. De batterij levert 12,5 liter warm water per minuut, wat voldoende is voor 170 liter warm douchewater. Inmiddels is de batterij zo’n 5.000 keer verkocht in Nederland, laat Robbert Schimmel, marketing adviseur bij Flamco, aan Warmte365 weten.
De voordelen
Wanneer de batterij wordt ingezet in combinatie met PV-panelen wordt bijvoorbeeld een wasbeurt 75 tot 80 procent energiezuiniger. Daarbij kan het zorgen voor een daling van 11 procent van de elektriciteitskosten van een huishouden. In de Flextherm 6e kan 7 kilowatt worden opgeslagen. Ook is het warmteverlies relatief klein, per 24 uur is dat zo’n 0,649 kilowattuur.
Daarnaast is het apparaat is een derde kleiner dan een gemiddelde boiler en werkt snel en efficiënt dankzij de warmteopname en -afgifte. In een eerder interview met Warmte365 laat Jeroen van Halem, training development manager van Flamco weten dat door het gebruik van zout meer energie kan worden opgeslagen in een kleiner formaat: “Hierdoor is het systeem vooral in trek in appartementengebouwen, maar ook bij duurzame bouw en in recreatieparken.”
De installatie
De apparaten vormen een alternatief voor de reguliere boilers en zijn gemakkelijker te installeren, vertelt Piet Doorn van Van Vilsteren Installatietechniek aan Flamco: “Per aansluiting besparen wij 30 minuten montagetijd.”
Naast de montage wint de FlexTherm Eco het volgens de installateur ook qua energieverbruik van boilers. “Door zijn compacte formaat verliest het toestel minder warmte en qua energiekosten is het veel voordeliger dan een boiler. Je gebruikt namelijk alleen elektriciteit bij een warmwatervraag”, zegt Doorn.
Wat is de levensduur van de thermische batterij?
“De garantie is al tien jaar, de levensduur zal een veelvoud daarvan zijn. Er zitten geen onderdelen in die aan slijtage onderhevig zijn. Tevens behoefd dit apparaat niet een jaarlijkse keuring. Dat spaart weer extra uitgaven”, antwoordt Schimmel.
Wat zijn de uitdagingen voor de FlexTherm Eco?
“Het gewicht is een uitdaging als de installatie op een bovenverdieping moet komen te staan. Maar daarvoor zijn er bepaalde trapsteekwagens. Het mooie aan het apparaat is dat het overal in huis geplaatst kan worden, zelfs in de bijkeuken, kelder of garage. Er is niet zoals bij een cv-installatie een afhankelijkheid van aanvoer van lucht en afvoer van rookgassen door het dak”, vertelt Schimmel.
In hoeverre heeft de installatie invloed op de energierekening?
Schimmel: “Er is een gas besparing omdat de cv-ketel geen gas meer verbruikt voor het maken van het warm tapwater. Afhankelijk van het tapwater verbruik scheelt dat de hoeveelheid gas. Het warm water verbruik is per huishouden verschillend.” Daarnaast kan elektriciteit die wordt opgewekt met zonnepanelen nu nog teruggegeven worden aan het net. Maar door de afbouw van de salderingsregeling wordt de opslag van stroom steeds belangrijker ten opzichte van teruglevering.
Schimmel vertelt verder: “De terugverdientijd van de installatie is dan ook afhankelijk van de energietarieven die een gebruiker betaald. En of de Flextherm slim is aangesloten zodat die laadt met hun eigen stroom van de zonnepanelen van de eindgebruiker. In dat laatste geval zorgt de Flextherm voor gratis warm water.”