Tata Steel gaat industriële processen toch verduurzamen met waterstof
28.07.2023 Jan de Wit

Na overleg met het Indiase moederbedrijf Tata heeft Tata Steel de keuze gemaakt om op kleinere schaal te gaan produceren met waterstof, dat meldt NRC. Een week geleden kwam naar buiten dat Tata Steel zou twijfelen – over de technische haalbaarheid – aan de overstap naar een productie met groene waterstof. Met de beslissing kan het grootste Nederlandse industriële bedrijf en CO2-uitstoter een grote verduurzamingsslag slaan.
In eerste instantie was Tata Steel helemaal niet van plan om met groene waterstof te gaan produceren, maar met CO2-afvang en -opslaginstallaties (CCS). Onder met name politieke druk werd een kleine twee jaar geleden besloten om via de waterstofroute groen staal te gaan produceren.
Een week geleden kwam echter naar buiten dat er interne twijfels zouden zijn bij Tata Steel over de technische haalbaarheid. De installaties om met groene waterstof te gaan produceren vroegen om forse subsidiëring van een demissionair kabinet in installaties die zich nog niet op de gewenste schaal voor staalproductie hadden bewezen.
Lees ook: Tata Steel zou aan overstap op waterstof twijfelen
Er zouden drie alternatieven op tafel hebben gelegen. Een afgeschaalde productie met DRI-technologie (direct reduced iron) – eerst op aardgas en later op groene waterstof, een elektrische oven die staal kan maken uit schroot en een vlamboogoven die ook staal kan maken uit schroot. De elektrische oven heeft zich al op industriële schaal, maar alleen voor de productie van aluminium. De vlamboogoven heeft zich volledig bewezen, maar het geproduceerde staal is van mindere kwaliteit.
De keuze is nu gevallen op een combinatie van een vlamboogoven en een afgeschaalde productie met DRI-technologie. Zo zou Tata Steel schroot kunnen gaan smelten om dit te mengen met groen staal dat met groen waterstof wordt geproduceerd. Hierdoor kan het bedrijf meer circulair opereren, zonder al te veel kwaliteit te moeten inleveren.

Lees ook: Nieuw prioriteringskader maakt voorrang voor grote industriële bedrijven mogelijk
Mogelijk zouden er in een latere fase – na 2030 – meer innovatieve groene waterstofinstallaties bij kunnen worden geplaatst, maar dat blijft voorlopig nog onduidelijk. Evenals de hoogte van de subsidiëring door de Nederlandse overheid. Verschillende Europese concullega’s van Tata Steel hebben al concrete toezeggingen binnen, maar het Nederlandse kabinet en Tata Steel waren – voor de val van het kabinet – niet verder gekomen dan een intentieverklaring.