Techem maakt individuele rekening van collectieve bron

28.10.2021 Joyce Beuken

Techem maakt individuele rekening van collectieve bron

De hoogoplopende problemen als gevolg van de woningnood vragen om creatieve oplossingen. Maar als je een leegstaand pand onderverdeelt in verschillende woningen of commerciële ruimtes en die op dezelfde bron laat verwarmen, hoe verdeel je dan de rekening? Techem lost dat probleem op.

De tussenmeters van Techem garanderen een eerlijk verdeelde eindafrekening. “We nemen administratief werk uit handen die op maat voor de klant zijn opgesteld.  We werken veelal samen met woningstichtingen, vereniging van eigenaars en vastgoedeigenaren”, aldus Dennis van Ingen, salesmanager bij Techem

Kwikstaafje
Veel mensen zullen wellicht nog bekend zijn met de oude meters zoals ze vroeger op de radiatoren zaten. Een kwikstaafje, stelt Van Ingen. “Het kwikstaafje is allang van de baan en heeft plaats gemaakt voor de nieuwste technieken waaronder de digitale radiatormeters en ultrasone warmte- en/of koudemeters. Techem conformeert zich hiermee volledig aan de nieuwste wettelijke eisen.”

Als een collectief van twintig woningen gezamenlijk 20.000 euro aan gas besteedt, wil je puur voor je eigen gebruik betalen en niet voor je buren. Maar Techem gaat verder dan enkel gas. “We kunnen ook het individuele gebruik van een gedeelde stadsverwarming of warmtepomp verrekenen.”

Dienstverlener
Techem richt zich niet alleen op het ontlasten van de eigenaar van het woonproject. “De bewoners kunnen middels een portal inzicht krijgen in hun verbruik. Aan de hand daarvan kunnen ze tips krijgen om hun verbruik terug de dringen.” Techem staat dan ook in nauw contact met zowel de eigenaar van het collectief als de bewoners. “We zijn echt een dienstverlener. Onze klantenservice staat centraal voor al onze klanten.”

De opbouw van de collectieve installatie speelt een belangrijke rol om het verbruik per woning te weten. “Zo weet je ook waar aan de knop kan worden gedraaid wat betreft duurzaamheid.” Bij uitschieters informeert Techem de klant tijdig dat ze iets opvalt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een extreem hoog verbruik, legt Van Ingen uit.

Alles wat meetbaar is
In Nederland bestaat het team van Techem uit circa 65 man. Wereldwijd telt het bedrijf circa 3500 medewerkers. “We zitten door heel de wereld. En het houdt niet op bij warmte: we doen alles wat er te meten valt en rekenen dit ook af, dus ook koud- en warmtapwater, elektra en gas.”

Momenteel is Techem vooral op zoek naar partners aan de voorkant. “Woningbouwers, vastgoedeigenaren en adviseurs. We willen juist graag aan de voorkant zitten omdat we dan kunnen meedenken om zo een advies op maat te kunnen geven. Je hebt een technische kant (vastgoed) en een administratieve kant (afrekeningen). Beide kanten zijn voor Techem belangrijk om mee te kunnen schakelen. "We merken in de praktijk ook dat deze afdelingen uiteraard hun eigen belangen hebben maar wel meer met elkaar moeten communiceren om zo gezamenlijk tot het beste eindresultaat te kunnen komen. Techem speelt hier een belangrijke rol in", besluit Van Ingen.