Twee kleine warmtepompen voor slecht geïsoleerd huis

07.09.2021 Simone Tresoor

Twee kleine warmtepompen voor slecht geïsoleerd huis

Jan Putman van Solar Energy Booster bedacht een oplossing voor gebouwen waar goed isoleren niet goed mogelijk is of alleen tegen hele hoge kosten: twee in serie geschakelde kleine warmtepompen die samen een afgiftetemperatuur van 80 graden halen en door slimme zonering een flinke efficiëntieslag maken.

Deze zomer verkreeg Putman een octrooi op zijn vinding, schrijft installatie.nl. De kern van het concept bestaat uit twee in serie geschakelde modulerende warmtepompen, die samen een temperatuur kunnen halen van 80 graden: ruim voldoende voor de bereiding van warm tapwater en voor afgifte via conventionele hoogtemperatuur radiatoren.

Lapmiddel bij slecht presterende warmtepomp
Het concept zou ook kunnen worden ingezet als ‘lapmiddel’ bij een woning waarbij in het verleden gekozen is voor een slecht presterende warmtepomp die de woning niet warm krijgt.

Een bijzonder onderdeel in de configuratie is dat de regeling zo wordt ingesteld wordt, dat alleen ruimtes die echt op hoge temperatuur gestookt moeten worden ook echt hoge temperatuur ontvangen.

20 procent energiewinst
Overige ruimtes kunnen vaak verwarmd worden op lagere temperaturen met vloerverwarming, waardoor wel 20 procent energie gewonnen wordt. Aan de energiekant van het concept zitten PVT-panelen en een buffer. Het concept is nog niet te koop. Putman is nog op zoek naar partners.