Tweede Kamer stelt derde fase aardgasvrije wijken uit voor onderzoek bewoners

27.05.2021 Joyce Beuken

Tweede Kamer stelt derde fase aardgasvrije wijken uit voor onderzoek bewoners

Omwille van het bewonerstevredenheidsonderzoek is de derde en laatste ronde van de proeftuinen voor aardgasvrije-wijken met een maand verschoven. De Tweede Kamer nam hier gister een motie over aan.

Leden van SP en VVD riepen met een motie de Kamer op om de derde selectieronde pas open te stellen op het moment dat het onderzoek naar tevredenheid van bewoners in huidige proeftuinen gecontroleerd is. Dit onderzoek zou eind juni afgelopen zijn.

Draagvlak
De motie stelt ook dat aanvragen alleen erkend kunnen worden als ‘geborgd is dat de pilot voor alle bewoners betaalbaar is en kan rekenen op draagvlak en betrokkenheid’.

In de derde ronde, die tot 1 november 2021 open is voor aanvragen, wordt de nadruk gelegd op kleinschalige, stapsgewijze oplossingen. Zo moet isoleren onderdeel van de aanpak zijn. De selectie volgt begin 2022.

PVV wil stoppen
In de motie geven de twee leden aan dat het cruciaal is om de ervaringen van bewoners mee te nemen binnen het programma. Om voldoende te kunnen leren van het programma is het beter om de derde tranche pas open te stellen nadat de meningen van bewoners mee zijn genomen.

Alexander Kops van PVV diende onlangs een motie in om direct te stoppen met het aardgasvrij maken van woningen. Deze motie werd verworpen.