Vraag vanuit de markt leidt tot nieuw buffervat voor warmtepompen
02.06.2025 Sjoerd Rispens

Als gevolg van de energietransitie worden steeds meer woningen, kantoren en kleine utiliteitsgebouwen verwarmd en gekoeld met warmtepompsystemen. Korte cycli door te kleine beschikbare volumes, luchtbellen en vuilophoping in het systeemwater leiden bij warmtepompinstallaties tot storingen, minder efficiënte prestaties en hogere onderhoudskosten. Het bedrijf Spirotech wil deze problemen met behulp van het nieuwe Spirostore Buffervat naar de verleden tijd sturen.
“Het unieke element van het Spirostore Buffervat is de winst in de installatietijd”, zegt Jaap Jonker, productmanager bij Spirotech. “Vroeger moest je alles uit meerdere verpakkingen halen die in zeven verschillende dozen zaten. Dit buffervat is een combinatieproduct, met het snelle monteren bespaar je ontzettend veel tijd.”
De werking van het nieuwe buffervat is eigenlijk heel eenvoudig, voegt technisch adviseur Berend de Bie toe. “Wat het doet is een hoeveelheid water opslaan welke ervoor zorgt dat het systeemvolume voor de warmtepomp groter wordt. En waarom wil je dat? De warmtepomp heeft een bepaalde minimaal systeemvolume aan water nodig om te kunnen werken. Dat heeft te maken met de compressor van de warmtepomp. Die moet niet vaak uit, die moet gewoon lekker draaien.”
“Om goed te draaien heb je water van niet te hoge temperatuur voor nodig. Daar moet een retourbuffer voor zijn. Dat kun je hiermee al snel bereiken. Het buffert het volume van het water. Het maakt het groter zodat de warmtepomp het langer kan doen. Het zorgt daarnaast voor een stabielere werking van het systeem, vooral bij lage buitentemperaturen waarbij het ondersteunt in de ontdooicyclus.”
Voor een goede werking is water nodig met een niet te hoge temperatuur. Echter, om de compressor efficiënt te gebruiken heb je ook een minimaal watervolume nodig om te voldoen aan de minimale looptijd van de compressor in de warmtepomp. Dit bereik je snel met deze oplossing, door het volume van 30 of 50 liter. Hierdoor kan de warmtepomp langer en efficiënter werken. Daarnaast zorgt het voor een betrouwbaardere systeemwerking, vooral bij lage buitentemperaturen, doordat het de ontdooicyclus ondersteunt.
“Een ander groot voordeel van de vuilafscheider bij het buffervat is dat de warmtepomp beschermd wordt tegen installatievuil”, gaat De Bie verder. “Dat wil je niet in je warmtepomp hebben. En een ander belangrijk punt is dat er geen luchtbellen uit het systeem de warmtepomp bereiken. Daar zorgt het buffervat ook voor.”
Betrouwbaarder en efficiënter
Door de grootte van het vat verlaagt de snelheid van het water waardoor luchtbellen de kans krijgen om op te stijgen. Bovenop het buffervat zit een lekvrije automatische ontluchter die vrije lucht betrouwbaar verwijderd door middel van een vlotterprincipe. Hierdoor krijgt lucht geen kans om de werking van de warmtepomp te verstoren.
Wat voegt het nieuwe product volgens de twee precies toe aan de warmtetransitie? “Het buffervat maakt hybride en all-electric warmtepompsystemen betrouwbaarder en efficiënter”, zegt Jonker. “Daarmee verlagen we de drempel voor installateurs én eindgebruikers om over te stappen op duurzame verwarming. Dat versnelt de warmtetransitie. Je wil een goed functionerend systeem dat het lang volhoudt. Dit buffervat helpt daarbij.”
Wat de twee ook mooi vinden aan het traject dat vooraf is gegaan aan de realisatie van het buffervat is dat de vraag ernaar vanuit de markt kwam. “Het begon bij een installateur die vroeg of wij een oplossing konden bedenken met het doel om het volume te vergroten en een buffer te laten zijn voor de warmtepompopstelling”, zegt Jonker. “Daar zijn we over na gaan denken en nu, na een jaar hard werken is het product klaar.”
Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie
Kinderziektes zijn er tijdens het productieproces niet echt geweest, volgens Jonker. “Het afstemmen van verwachtingen was eigenlijk de grootste uitdaging”, aldus De Bie. “Wat verwacht de markt? Maar wat verwachten wij en de collega’s van sales? Er komen ook hele praktische dingen bij kijken. Moet je per se alle wensen van alle partijen meenemen want dat brengt best wat moeilijkheden met zich mee, of kijken we naar het 80/20 principe om tot de juiste oplossing te komen? En we kregen vaak de vraag: als het concept simpel is, waarom is het dan niet al over twee weken klaar?”
Hoe breed kan het buffervat worden toegepast? Het vat is volgens Jonker geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Omdat het compact is en flexibel aan te sluiten, kan het in veel situaties worden ingezet, van rijtjeswoningen tot vrijstaande huizen.
De twee zijn ervan overtuigd dat het Spirostore Buffervat een succes gaat worden. “Anders hadden we het natuurlijk niet op de markt gebracht”, zegt Jonker. “Doordat de vraag uit de markt kwam weten we dat er interesse voor is. Het buffervat ligt bij de eerste klanten en de signalen zijn tot nu toe positief.”