Warme billen op Drents terras

25.03.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Warme billen op Drents terras

We kennen het allemaal van lang vervlogen tijden toen we nog wel eens op het terras zaten: zit je net lekker achter je biertje, gaat de zon weg en krijg je het koud. Tijd om de energieverslindende terrasverwarming aan te zetten? Niet meer in Drenthe, waar ze nu voor een meer duurzame oplossing kunnen kiezen.

De provincie heeft besloten de noodlijdende horeca financieel te helpen. Voor totaal twee ton euro mogen de horeca-uitbaters klimaatvriendelijke terrasverwarming kopen, schrijft de Volkskrant. Hiermee wordt gedoeld op elektrisch verwarmde kussens die in stoelen kunnen worden geplaatst om de derrière van de terrasbezoeker te verwarmen.

De kussens zijn duurzamer dan de energievretende huidige verwarmers

Ook de kussens gebruiken stroom, maar wel veel minder dan de huidige energievretende terrasverwarmers. Dit komt omdat de kussens alleen aangaan als er iemand op gaat zitten. De Drentse uitbater kan subsidie aanvragen voor 75 procent van de kosten van de warmtekussens, tot een maximum van vijfduizend euro.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie hoeft de caféhouder de bestaande terrasverwarming niet in te leveren. Die kan in elk geval minder worden aangezet en dat zal aanzienlijk in de stroomkosten schelen. Natuur & Milieu vindt het een sympathiek idee, maar zou liever zien dat er helemaal geen energie zou worden gebruikt door bijvoorbeeld dekens uit te delen aan klanten.

Dekens kunnen ook worden aangevraagd

Maar daar heeft de provincie ook aan gedacht, want tegelijk met deze subsidiemaatregel kan de ondernemer ook dekens aanvragen en dat wordt ook en masse gedaan: afgelopen maandag werden er al zevenduizend opgehaald en 12 april volgt wegens overweldigend succes een tweede uitdeelronde voor nog eens 8.500 dekens.

lekker warmterrasterrasverwarmingDrentehorecaduurzaam verwarmd

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu