Warmtenet blijkt anderhalf keer goedkoper dan cv op aardgas

21.04.2022 Jan de Wit

Warmtenet blijkt anderhalf keer goedkoper dan cv op aardgas
©NVDE

Klanten van warmtenetten zijn op dit moment veel goedkoper uit dan mensen met nieuwe gascontracten. Een nieuw gascontract in maart bleek gemiddeld anderhalf keer zo duur als een warmtecontract, zo analyseerde onderzoeksbureau DWA. “Warmtenetten besparen op dit moment dus niet alleen Russisch aardgas en CO2 maar ook veel geld”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

DWA vergeleek, in opdracht van de NVDE, alle relevante kosten van klanten op basis van vier voorbeeldcontracten: eén jaar vast vanaf oktober 2021, drie jaar vast vanaf oktober 2021, flexibel vanaf januari 2022 en flexibel vanaf maart 2022.

©NVDE

In de vergelijking zijn alle relevante kosten meegenomen en van mensen met een gemiddelde warmtevraag van 35 gigajoule per jaar ter vergelijking. Uit de berekeningen van DWA blijkt dat hoe groter de warmtevraag is hoe groter het voordeel wordt.

Bij huizen met een bescheiden warmtevraag van 15 gigajoule per jaar is de klant van het warmtenet nog steeds ruim 500 euro goedkoper uit dan degene die nu een nieuw gascontract af moet sluiten. Bij mensen met een grotere warmtevraag is het voordeel van een warmtenet juist nog groter dan ruim 1.300 euro per jaar.

Prijsregulering
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) biedt consumenten op twee manieren prijsbescherming. Warmtenetbedrijven mogen ‘niet meer dan anders’ vragen aan hun klanten: de toegestane prijs is maximaal even hoog als die voor een gascontract. in de praktijk zitten de warmtetarieven nu ruim dit maximum.

Lees ook: Kabinet kijkt naar mogelijkheid loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

Daarnaast mogen warmtenetbedrijven maximaal een ‘redelijk rendement’ maken op hun investeringen. De ACM ziet hierop toe en heeft de mogelijkheid om in te grijpen in de tarieven bij individuele warmtebedrijven.

De prijzen van stadsverwarming stijgen wel maar niet onredelijk en ver beneden het maximum volgens de ACM. De stijging komt doordat warmtebedrijven deels aardgas en elektriciteit gebruiken voor hun warmteproductie en -distributie, en dus ook te maken hebben met hogere inkoopprijzen. Bovendien wordt de subsidie voor duurzame bronnen gekort vanwege de gestegen energieprijzen.