We kunnen niet meer om de warmtepomp heen

05.12.2023 Doekle Terpstra

We kunnen niet meer om de warmtepomp heen
©Techniek Nederland

De interesse voor warmtepompen neemt snel toe. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne vorig jaar zagen we al een sterke toename van de vraag. Dat resulteerde in 2022 in een record van 110.000 geplaatste warmtepompen. Dit jaar zet de groei spectaculair door. Eind augustus waren er al evenveel warmtepompen geplaatst als in heel 2022. Het ziet ernaar uit dat we dit jaar uitkomen op maar liefst 170.000 geplaatste warmtepompen.

Dat is goed nieuws voor de energietransitie én goed nieuws voor de technieksector. Als we zo doorgaan, liggen we op koers voor een miljoen warmtepompen in bestaande woningen in 2030. Daar bovenop komen dan nog eens de all-electric warmtepompen in de nieuwbouw.

Vooral hybride warmtepompen in de bestaande bouw zijn bezig aan een razendsnelle opmars. Steeds meer woningbezitters beseffen dat hybride warmtepompen bij uitstek geschikt zijn om het gasverbruik fors omlaag te brengen. Dat is mogelijk zonder ingrijpende aanpassingen in de woning.

Bovendien kan plaatsing van een hybride warmtepomp een mooie tussenstap zijn op weg naar een aardgasvrije woning met een all-electric warmtepomp én zijn hybride warmtepompen óók een wapen in de strijd tegen netcongestie. Doordat ze kunnen schakelen tussen gas en elektriciteit belasten ze het net minder.

Techniek Nederland zet ondertussen alles op alles om cv-monteurs en zij-instromers op te leiden om aan de snel groeiende vraag te voldoen. Ze kunnen nu zelfs binnen zes maanden (420 uur) het mbo-deelcertificaat Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen behalen, maar er zijn ook andere opleidingsmogelijkheden via het Vakmanschapsprogramma Warmtepompen. Monteurs hoeven voor het volgen van warmtepompen bovendien niet ver te reizen. In iedere regio is er binnenkort een goede opleidingsfaciliteit voor training en examinering.

Inmiddels zijn al honderden warmtepompmonteurs opgeleid. Dat is ook nodig. Vanwege de verplichting om vanaf 2026 verplicht een hybride warmtepomp te plaatsen bij vervanging van de cv-ketel, gaan we vanaf dat jaar naar de 300.000 warmtepompen per jaar. Dat betekent dat er nog duizenden warmtepompmonteurs extra nodig zijn. Dat is een grote uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat we dat gaan redden.

Vanzelfsprekend is vakkundige installatie essentieel. Maar daaraan vooraf gaat een gedegen advies en goede voorlichting. Dat wordt een van onze belangrijkste uitdagingen de komende tijd.

Deze column werd eerder geplaatst op de website van Techniek Nederland.