Wees niet tevreden met een energieneutraal gebouw

17.06.2022 Simone Tresoor

Wees niet tevreden met een energieneutraal gebouw

“We hebben een economie gebouwd op basis van geld en niet op basis van levensgeluk. Er zijn wijken in Nederland waar mensen drie jaar korter leven dan in betere wijken.” Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam: “We zijn de wereld aan het veranderen, maar het moet nog veel sneller. We moeten totaal anders gaan kijken en alles moet bespreekbaar zijn.”

Dwars: “Het begint bij onszelf. Wij zijn rare wezens. We laten ons als kikkers in een pan gaarkoken en we blijven zitten. We zijn zelf in die pan gaan zitten, hebben dat vuurtje aangestoken en blijven daar tot het te laat is. Dat is een mooie metafoor voor de klimaatproblematiek: we pakken niet door, terwijl we genoeg signalen krijgen.”

‘A country formerly known as the Netherlands’
Hij vervolgt: “Er zijn al beleggers die twijfelen of ze nog wel moeten investeren in Nederland. Want hoe zit het met de zeespiegelstijging? Het boek ‘A country formery known as the Netherlands’, is al geschreven. We blijken niet om te kunnen gaan met natuurrampen. Een bekend beeld in de media was een paar shoppende dames op het San Marcoplein in Venetië, tot hun middel wadend door het water. Wij zijn die kikkers en we doen niks.”

“Laten we eerlijk zijn en het maar gewoon zeggen: alles wat niet energie-positief gebouwd wordt is een milieudelict. Dus pak door en leg in plaats van die laffe zeven zonnepanelen het hele dak vol. Bied de klant niet alleen maar aan waar hij om vraagt, maar wat maximaal duurzaam mogelijk is. Kan er voor een all-electric-oplossing gekozen worden? Bied dan geen hybride warmtepomp aan.”  

‘Wij kunnen het verwachte aantal levensjaren met vijf verlengen’
Het is pijnlijk, maar soms heb je een crisis, zoals nu in de Oekraïne, nodig voor verandering. Soms moet je je eerst oncomfortabel voelen voordat je drastisch gaat wijzigen. Er moet radicaal veranderd worden want het raakt ons allemaal.   

Dwars: “Ik denk oprecht dat wij als sector een grote stap kunnen maken als we in staat zijn de wereld anders in te richten. Dan kunnen we het verwachte aantal levensjaren met vijf verlengen. We hebben dat eerder gedaan, dus ik weet dat het kan. Door de komst van het rioolstelsel leven wij allemaal tien jaar langer.”

Gezondheid is in sommige gevallen maakbaar
Er zijn steden in Nederland waar mensen door hittestress eerder dood gaan. Hier komt het met regelmaat niet meer onder de 26 graden Celsius omdat we het allemaal hebben versteend. We hebben geen rekening gehouden met noodzakelijke natuurlijke manieren om de gebouwde omgeving te koelen.

Zo zijn er dus plekken in Nederland waar je significant korter leeft door de woonomstandigheden. Hij vervolgt: “Een mooi voorbeeld is Maastricht, de stad die in het lijstje ‘ongezonde steden’ stond. Onlangs is daar de A2-tunnel gemaakt. Hierdoor is er bijna geen geluidsoverlast meer en nu staat Maastricht in de top drie van de meest gezonde steden. Dit laat zien dat gezondheid, in sommige gevallen, maakbaar is en dat wij het kunnen veranderen. Dat is ontzettend hoopvol.”