Welke warmtepompen voldoen aan de geluidsnorm?

23.03.2021 Joyce Beuken

Welke warmtepompen voldoen aan de geluidsnorm?

Per 1 april worden de geluidsnormen met betrekking tot buiten opgestelde warmtepompen en airco’s een slag strenger. We gaan in meerdere stukken dieper in op wat de norm inhoudt, de gevolgen voor de markt en de doelmatigheid.

Geluidsoverlast is misschien subjectief, kenners zijn het er over eens dat een warmtepomp van 40 decibel zeer stil is. Het is daarnaast een flinke uitdaging om buitenunits te ontwikkelen die nog stiller zullen zijn.

Hoewel geluid maar in een beperkt aantal gevallen een heikel punt is geweest met betrekking tot warmtepompen of airco’s, moet deze norm ervoor zorgen dat warmtepompeigenaren en omwonenden nog beter gevrijwaard worden van geluidsproblemen. Verschillende leveranciers zagen de bui al hangen en kozen er vroeg voor om geluidsarme buitenunits aan te bieden, of een andere oplossing te bedenken, zoals het plaatsen van de buitenunits op een dak of het toevoegen van een omkasting.

Ventilatielucht als bron

NIBE heeft een oplossing die de noodzaak om te voldoen aan deze geluidseisen overbodig maakt, namelijk door geen gebruik te maken van een buitenunit. Ventilatielucht/water-warmtepompen zijn hiervoor een complete alles-in-een-oplossing, vertelt Alex Bout, Senior Product Manager bij NIBE. “Deze warmtepompen hebben namelijk geen buitenunit, maar zijn compleet binnen opgesteld.” De bron van deze warmtepompen is ook geen bodembron, maar ventilatielucht, eventueel aangevuld met buitenlucht. De 4 beschikbare combi-uitvoeringen voorzien in verwarmen van de woning, warm tapwater en ventilatie van de woning.  

Voor appartementen en rijwoningen kunnen 2 uitvoeringen van deze warmtepompen ingezet worden tot 3,5 kW benodigd ontwerpvermogen en 2 uitvoeringen zelfs tot 6,5 kW. Zelfs voorverwarmen van ventilatielucht naar de woning (WTW) is bij 2 uitvoeringen mogelijk. Een aankomende nieuwere generatie van deze warmtepompen past zelfs in nog grotere woningen, vertelt Bout.

“De ventilatieluchtwarmtepompen gebruiken geen buitenlucht als warmtebron maar ventilatielucht. Voor een gezond binnenklimaat is het altijd nodig een huis te ventileren en het is zonde van de warmte om lucht van 20 graden naar buiten te blazen. Door diepe uitkoeling van deze lucht, tot bijv. -15°C, kan er veel warmte uit de ventilatielucht worden gehaald en ook condenseren van de afgekoelde lucht levert nog meer warmte op.”

Scandinavië

De ventilatieluchtwarmtepomp is al langer in het assortiment van NIBE terug te vinden. De Nederlandse markt is op zoek naar praktische warmtepompoplossingen en dit is er 1 van. De ventilatieluchtwarmtepomp wordt volgens Bout al enkele decennia in Scandinavië toegepast. "Als het daar mogelijk is, dan is dat in Nederland zeker ook het geval”. De BENG-norm is ingesteld om te garanderen dat alle nieuwbouw zo energieneutraal mogelijk wordt gerealiseerd. ”Naast het niet nodig hebben van de buitenunit of een bodembron, passen deze typen warmtepompen ook prima bij de nieuwe BENG-eisen”.

De locatie van de warmtepomp is volgens Bout grotendeels afhankelijk van het type woning en de beschikbare ruimte. “Twee typen van deze warmtepompen kunnen in twee delen worden gesplitst, waardoor ze zelfs op lage zolders naast elkaar of in de twee delen op verschillende etages kunnen worden geplaatst, wat plaatsing zelfs in bestaande woningen meestal prima mogelijk maakt.”

Andere NIBE warmtepompen

De water/water-warmtepompen van NIBE zijn daarnaast ook zeer stil:  ze hebben een bron in de bodem of op het dak (PVT) die je absoluut niet hoort. Voor de NIBE lucht/water-warmtepompen met buitenunits zijn er oplossingen. "Zo zijn er stille uitvoeringen die ruimschoots voldoen, maar ook is een dakopstelling een praktische mogelijkheid, of een omkasting, waarmee met betrekking tot de nieuwe geluidseisen altijd een passende oplossing aangeboden kan worden."

Monarch

Monarch levert onder meer de Bi-Block en splitunitsystemen van Weishaupt. De Bi-Block voldoet op de bron al nagenoeg aan de geluidseis. Jurgen Megens: “Met de splitunites hebben wij, net als andere fabrikanten, een grotere uitdaging om aan de nieuwe eis te voldoen. Daar zijn wel oplossingen voor te bedenken, bijvoorbeeld door de buitenunit op een strategische plek in de tuin te plaatsen, of in een buitenkast. Nadeel van het laatste is wel dat het rendement daarmee daalt.”

De systemen van Monarch hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Megens: “De Bi-Block module is iets groter dan bijvoorbeeld een splitunit. Hoe groter het apparaat, hoe stiller. Maar de buren houden vaak goed in de gaten wat er zich naast hen afspeelt. In de praktijk merken wij vaak dat de eigenaar het formaat en geluid van de pomp niet snel als overlast zal ervaren, maar dat de buren hier wel scherper op zijn.” Megens stelt dat daar in de ontwikkeling rekening mee wordt gehouden. Zo is de Bi-Block voorzien van lamellen: “Wie de ventilator niet ziet draaien, heeft ook veel minder snel in de gaten dat het systeem geluid maakt.”

Inlezen

Het diverse aanbod aan systemen van de leveranciers hoeft er niet voor te zorgen dat men door de bomen het bos niet ziet. Er zijn verschillende markten die bediend moeten worden, variërend van woningen die tot wel honderd jaar terug dateren, tot gloednieuwe appartementen op grote hoogte. Er zijn vele websites waarop consumenten een indicatie van mogelijkheden kunnen krijgen voor hun specifieke woning. Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, adviseert om een goede combinatie van installateur en merk te zoeken. “Een goede installateur komt met advies op maat inclusief een berekening van het geluid als het een buitenlucht-warmtepomp is en zal het installeren zodat aan de norm wordt voldaan”, aldus Agterberg,

Dit is deel 2 van onze serie over de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen. Lees ook deel 1: 'Is de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen doelmatig?'