Zeeland krijgt regionaal waterstoftransportnetwerk

24.09.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Zeeland krijgt regionaal waterstoftransportnetwerk

Zeeland krijgt een regionaal transportnetwerk voor overwegend groene waterstof dat grotendeels in wordt gezet om de industrie van duurzame warmtetechnieken te voorzien. Daarover tekenden Gasunie en North Sea Port een overeenkomst.

Veel Zeelandse bedrijven ondernemen actie om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Waterstof speelt daarin een belangrijke rol, gezien het geen onbekend middel is voor de industrie in Zeeland. Met 520.000 ton per jaar is de regio goed voor 35 procent van de vraag naar waterstof in Nederland.

Groene waterstof
Voor een regionale infrastructuur voor waterstof is er ook werk nodig op het gebied van elektrolyse, het proces waarbij met duurzaam opgewekte elektriciteit CO2-vrije waterstof kan worden gemaakt.

In Zeeland zijn verschillende elektrolyseprojecten aangekondigd waarbij waterstof gemaakt wordt met behulp van hernieuwbare energie, met name afkomstig van de wind. De regio ontleent zich niet alleen goed voor de ontwikkeling van elektrolyse, maar ook voor import van waterstof via locaties in het havengebied van North Sea Port.

Uitbreiding naar landelijk
Voor het netwerk kan gebruik worden gemaakt van liggende aardgasleidingen. Het Zeeuwse netwerk wordt gelijktijdig ontwikkeld met een vergelijkbaar regionaal netwerk in België. Eind 2025 moeten de projecten gereed zijn, waarna in 2027 een aansluiting volgt op de landelijke waterstof infrastructuur.

Hydrogen Delta Network NL, de organisatie achter de plannen, bekijkt momenteel waar de vraag en aanbod van bedrijven zich bevinden. Op basis daarvan wordt de route bepaald.

groene waterstofgroen waterstofwaterstofzeelandnetwerktransportindustrieduurzame energie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu