Zo worden hoge panden warm

19.01.2023 Simone Tresoor

Zo worden hoge panden warm

Hoge panden en vooral industriële hoge panden efficiënt verwarmen is vaak een uitdaging. Want met de prijzen van nu willen we niet dat warmte ontsnapt als er een overhead-deur opengaat. Wat we wel willen is dat de medewerkers behaaglijk hun werk kunnen doen. Die oplossing vind je in de Heatscreen van Comfort Heating.

Pim van der Linde, business manager bij Comfort Heating: “Onze Heatscreens zijn industriële infraroodpanelen van 2.300 of 1.300 watt en bevatten geen pasta’s of andere bewerkelijke infraroodopwekkers. Iedereen die in de winter wel eens in grote hallen is geweest weet dat deze vaak koud zijn. Hoe komt dat? Het antwoord op deze vraag is simpel. Tot op heden was er gewoonweg geen doeltreffende manier om grote ruimtes te verwarmen. En als ze er al waren dan moesten er bergen aan energie, en dus ook geld, ingestopt worden om een klein beetje warmte te creëren.”

Net als de stralen van de zon
“Dat hoeft niet meer met onze gepatenteerde technologie. Tot op heden waren we gewend te denken in kubieke meters terwijl de Heatscreen enkel vierkante meters hoeft te verwarmen. Hier valt dus een fenomenale winst te behalen als we het hebben over energie besparen. Hoe hoger de te verwarmen ruimte, hoe hoger de besparing.”

Het werkt hetzelfde als de stralen van de zon, die reizen ook door tot ze iets raken. De langegolf infrarood verwarmt rechtstreeks de objecten in de ruimte zonder de lucht eerst te moeten verwarmen. De infraroodstralen worden door de objecten opgenomen en vervolgens weer afgegeven, waardoor de werking extra effectief wordt. Er kan ook worden gekozen voor spot heating, waarbij enkel verwarmt wordt wat je wil verwarmen. De medewerkers bijvoorbeeld.

Hoe hoger het plafond hoe interessanter
Het systeem straalt massa aan, zoals de vloer, en alle objecten daar om heen doen daar ook aan mee. Dus de vloer absorbeert de warmte, die gaat dat uitstralen en bij die uitstraling, bijvoorbeeld richting de wanden, komt er warmte vrij.

Van der Linde: “Onze klanten zijn MKB tot hele grote bedrijven. Hoe hoger het plafond, hoe interessanter stralingswarmte is. De panelen hebben een bolling, daarmee kun je heel goed richten naar specifieke locaties, bijvoorbeeld naar werkplekken. Ze kunnen aan wand en plafond worden gemonteerd. Bij spotverwarming kan de werknemer zelf de knop bedienen om hem aan te zetten en heeft dan instant warmte. Als de panelen als hoofdverwarming worden gebruikt werk je met een thermosstaat op een bepaalde temperatuur. Deze twee soorten kunnen niet met elkaar worden gecombineerd.”

Onderhoudsvrij
“Het grote voordeel is dat je onderhoudsvrij bent. Geen leidingwerk, geen ketels, geen warmtepompen. Bij overhead-deuren, waar in normale omstandigheden veel warmteverlies is, plaatsen we vaak sensoren. Wanneer de deur opengaat schakelt het paneel af om warmteverlies te voorkomen. Zodra de deur dicht is, is het veel sneller warm dan bij conventionele verwarming.”

Uiteraard moet je er rekening mee houden dat je pand genoeg vermogen heeft. Verder bieden we onderhoudscontracten aan bij bedrijven waar veel stof of dampen vrijkomen, als dat niet het geval is, is het systeem onderhoudsvrij. Vloeren die volledig in het water liggen of zijn gemaakt van bepaalde reflecterende epoxy zijn niet geschikt voor infraroodverwarming. Betonvloeren, die in de meeste industriële panden voorkomen, zijn uitermate geschikt.

“Wij kunnen klanten heel goed voorrekenen wat de terugverdientijd is. Dat maakt het extra interessant. Zo heeft de Katoen Natie Antwerpen, groot in opslag, zijn volledige loods ingericht met Heatscreens. Daar wordt nu op jaarbasis 15.000 euro minder aan de energienota betaald.”