Zonneplan: Nederlanders beoordelen belang energietransitie met een 7 gemiddeld

05.09.2023 Anne Agterbos

Zonneplan: Nederlanders beoordelen belang energietransitie met een 7 gemiddeld
©Techniek Nederland

Het is vandaag Duurzame Dinsdag: de Prinsjesdag van de duurzaamheid, waarbij het demissionaire kabinet een koffertje met duurzame initiatieven ontvangt. In dat licht publiceerde Zonneplan een studie naar het belang van het milieu voor de gemiddelde Nederlander. 2.000 Nederlanders werden ondervraagd en zij beoordelen het belang van de energietransitie gemiddeld met een 7 op de schaal van 1 tot 10.

Zonneplan onderzocht het belang van de energietransitie onder respondenten van verschillende leeftijden en uit verschillende delen van ons land. Regionaal en tussen generaties bleken er verschil te zitten in de kijk op het belang van duurzame energie. Tussen mannen en vrouwen bleek er echter weinig verschil te bestaan.

Het onderzoek wijst uit dat 15 procent van de respondenten vaak de impact van milieu meeneemt in dagelijkse beslissingen, 5 procent van de respondenten zegt dit zelf altijd te doen. Hierbij werd gekeken naar keuzes zoals autorijden en de aanschaf van nieuwe spullen.

Generaties
Wat opvalt is dat hogere leeftijdscategorieën het belang van duurzame energiebronnen hoger achten dan lagere leeftijdscategorieën. In de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar wordt het belang van overstap naar duurzame energiebronnen met een 6,7 het laagst beoordeeld. In de leeftijdscategorie zestig en zeventigplussers wordt dit juist het hoogst beoordeeld met een 7,2, laat Zonneplan weten.

Dertigers houden echter het meeste rekening met de invloed van hun dagelijks handelen op het milieu, 28 procent van de respondenten in deze categorie zegt dit vaak of altijd te doen. Veertigers en vijftigers scoren in deze categorie het laagst met respectievelijk 13,5 en 16 procent.

Regionaal
Ook regionaal bestaan er verschillen tussen het belang van de energietransitie onder de bevolking. In Friesland beoordeelt men het belang van de energietransitie het hoogst met een 7,3. In Zeeland wordt deze het laagst beoordeeld met een 6,4.  

Ook nemen de Zeeuwen in alledaagse keuzes minder het belang van het milieu mee, slechts 13,5 procent van de inwoners van Zeeland houdt vaak of altijd rekening met de impact van milieu bij het maken van dagelijkse beslissingen. 11,5 procent zegt dit nooit te doen.

In Groningen en Flevoland scoren ze beter op dit gebied, hier neemt 25 procent vaak of altijd rekening met de impact van milieu bij het maken van dagelijkse beslissingen. In Groningen houdt 2 procent nooit rekening met de impact van milieu.