‘Maak verduurzamen een makkie voor de consument’

15.09.2021 Simone Tresoor

‘Maak verduurzamen een makkie voor de consument’

Als er een ding duidelijk werd tijdens de Warmtepomp Business Day vorige week is het wel dat het succes van de uitrol van warmtepompen van veel factoren afhankelijk is. Eergisteren schreven wij al over de rol van de politiek hierin. Maar laten we vooral de belangrijkste factor niet vergeten: de eindklant.

De consument moet het willen, anders is het trekken aan een dood paard. Een van de sprekers op de Warmtepomp Business Day, waar tevens het Warmtepomp Trendrapport werd gepresenteerd, was Frits Verhoef, COO van econic. Zij hebben een slimme manier bedacht om de beslissing tot verduurzaming voor de consument zo eenvoudig mogelijk te maken: E-homes.

We hebben er geen zin in
We moeten er allemaal aan en we hebben er, een paar uitzonderingen daar gelaten, massaal geen zin in: van het gas en aan de duurzame oplossingen. En waarom hebben we geen zin? Om het simpele feit dat het tijd kost je in de materie te verdiepen en je vervolgens je bankrekening moet checken om te zien of Bruin het wel kan trekken. En als je dan eenmaal wat offertes hebt aangevraagd, welke is dan voor jou de beste en voordeligste? Niemand zit te wachten op een koude douche.

Dat probleem herkenden ze bij econic en ze kwamen met een doodsimpel antwoord: wij regelen het wel! Van offerte tot installatie en bij eventuele vragen achteraf. Hierbij hoeft een consument niet zelf te investeren in een duurzaam huis, maar kan hij ook huren. Zo betaalt hij maandelijks voor het gebruik van duurzame warmte- en energiesystemen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal. econic zorgt voor een comfortabel binnenklimaat met een zo laag mogelijk energieverbruik en bij problemen lossen ze het op.

'De omwenteling hoeft niet in een keer, dat kan ook stap voor stap’

“Onze missie is een wereld zonder emissie”, vertelt Frits Verhoef.  “Daarom zitten wij in dit vak en proberen we van zoveel mogelijk huizen een e-home te maken. Inmiddels zijn er 5000 e-homes in Nederland, maar om de doelen voor CO2-reductie in de gebouwde omgeving te halen moeten er 1000 huizen per dag worden verduurzaamd. Dat is een immense opgave. Het doel van econic is om daarvan 200 woningen per dag te doen in zowel de bestaande bouw als nieuwbouw.”

Inmiddels werken er 90 mensen voor het bedrijf dat, ironisch genoeg, in een oude gasfabriek zetelt. De ambities zijn behoorlijk: in 2025 willen ze 1 miljoen tevreden klanten hebben. Voor deze klanten maken zij een e-home, een huis van de toekomst waar je nu al kunt wonen zonder dat je er omkijken naar hebt. En uiteraard hoeft de klant niet in een keer naar een totale omwenteling, dat kan ook stap voor stap met apparatuur die zijn woning duurzaam maakt. En elke stap zorgt voor CO2-reductie.

‘De installateur mag doen waar hij goed in is: installeren’
De onafhankelijke installateurs binnen de econic-groep mogen doen waar ze het beste in zijn: installeren. Het hele voor- en natraject wordt uit handen genomen. Door de collectieve inkoop en het volume krijgt econic veel reductie. De installateur mag zelf inkopen bij de groothandel en kan gebruik maken van deze korting. Ook is er een speciale app ontwikkeld waarin de installateur alles kan vinden wat hij weten moet. Kort gezegd staat in de app waar hij heen moet en wanneer, welke materialen er nodig zijn en wat de opdracht is. Zo doet iedereen waar hij goed in is.

‘We moeten standaardiseren en digitaliseren’
Eerlijkheidshalve moet wel worden gezegd dat het bedrijf zo’n vliegende start heeft gekend doordat er in het begin vooral werd ingezet op nieuwbouw. Nu gaan we meer richting de bestaande bouw en dat in minder uniform, maar die uitdaging gaan ze bij econic graag aan. Zo kun je een hybride-warmtepomp al voor 35 euro per maand huren waarbij je gegarandeerd bespaart op je energierekening. Bijkomend voordeel is dat een e-home ook helpt bij het balanceren van het elektriciteitsnet.

“Waar we in onze branche echt voor moeten waken is dat we steeds het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Mijn mening is dat de sector zich moet heruitvinden door te standaardiseren en te digitaliseren. Dan komen wij samen een stuk verder”, aldus Verhoef.

Het onderzoek voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs Duurzaam Verwarmd en de Dutch Heat Pump Association. Het trendrapport is vanaf nu hier te downloaden.