Aardwarmtesector vestigt hoop op SDE-hekjes, huidige groei blijft onvoldoende

06.03.2023 Jan de Wit

Aardwarmtesector vestigt hoop op SDE-hekjes, huidige groei blijft onvoldoende
©Geothermie Nederland

De 36 Nederlandse aardwarmtedoubletten op 26 locaties leverden 6,8 petajoule aan aardwarmte, 6 procent meer dan in 2021 meldt Geothermie Nederland. Dit maakte een besparing mogelijk van ruim 193 miljoen kubieke meter aardgas op in 2022 en omgerekend 365.000 ton minder aan CO2-uitstoot. Mooie cijfers, maar onvoldoende om in 2030 te voldoen aan de doelstelling van 40 tot 50 petajoule. De nieuwe opzet van de SDE++ met hekjes moet uitkomst bieden.

De groei van aardwarmte zal veel sneller moeten om de klimaatdoelstellingen te halen. “Vorig jaar presenteerden we onze ambitie van 40 tot 50 petajoule in 2030. En in de toekomst zal zelfs ongeveer 25 procent van de hele Nederlandse warmtevraag duurzaam ingevuld kunnen worden door geothermie, in de glastuinbouw is dit zelfs meer dan 50 procent”, aldus Hans Bolscher, voorzitter van Geothermie Nederland.

“Om de meer dan honderd projecten die in de pijplijn zitten van de grond te krijgen is echter een integrale en gecoördineerde aanpak van de warmtetransitie nodig. Daar wordt onder andere door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat momenteel hard aan gewerkt.”

Lees ook: Geothermie Nederland overhandigt actieplan aan ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Volgens Geothermie Nederland blijft de groei van aardwarmte achter bij de ambities omdat de doorlooptijd van vergunningen, grondige tests die nodig zijn, het intensieve boorproces en de aanleg van een warmtenet naar woonwijken of kassencomplexen veel tijd kosten. Hierdoor liggen de ontwikkelingskosten vaak al rond de 2 tot 3 miljoen euro. Ook leidt de energiecrisis tot stilstand in de glastuinbouwsector, terwijl deze juist haast moet maken.

Lees ook: Kabinet wil dat de Nederlandse glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal is

In de nieuwe opzet van de SDE++ met hekjes zal er minimaal 750 miljoen euro naar hogetemperatuurwarmte. De verwachting is dat meer geothermieprojecten hierdoor in aanmerking komen voor een bijdrage uit de SDE++-pot, ook omdat er rekening is gehouden met de stijging in materiaalkosten en inflatie, en met de noodzakelijke extra kosten voor geothermie in de gebouwde omgeving.

“Toch zijn er nog zaken die missen in het advies. We zouden graag zien dat in de subsidiebedragen rekening wordt gehouden met de hoge kosten voor het noodzakelijke seismisch onderzoek bij geothermieprojecten. Ook is er nog geen herziening van het correctiebedrag”, zo laat Geothermie Nederland in een reactie weten.

“We wachten op een correctieregeling duurzame warmte, om zo te voorkomen dat duurzame warmte-installaties worden afgekoppeld bij hoge gasprijzen. Hoge gasprijzen leiden nu tot verlaagde steun voor aardwarmte. De minister heeft laten weten hier binnenkort op terug te komen.”