ACM onderzoekt energietariefstijgingen

03.02.2023 | Nieuws Jan de Wit

ACM onderzoekt energietariefstijgingen
©Nefit Bosch

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar de energieprijzen van Eneco, Essent en Vattenfall, de drie grootste energieleveranciers van Nederland. De ACM wil weten of de stijging van hun tarieven redelijk zijn sinds het invoeren van het prijsplafond, dat meldt Energeia. De aankondiging kwam bij de lancering van de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM.

Om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen introduceerde het kabinet het prijsplafond. Tot aan een maximaal jaarverbruik van 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kilowattuur stroom betalen consumenten maximaal 1,45 per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Boven dat gebruik geldt de marktprijs en als energieleveranciers de energie duurder moeten inkopen worden zij gecompenseerd.

Vanwege de gestegen energieprijzen hebben verschillende leveranciers hun prijzen moeten verhogen. De ACM gaat nu onderzoeken of deze prijsstijgingen redelijk zijn of dat een deel van de prijsstijging eigenlijk bedoeld is om meer winst te maken. Het kabinet had al laten weten een maximale winstmarge te gaan hanteren om overwinsten bij energiebedrijven te voorkomen.

Lees ook: Kabinet sloeg vroege waarschuwingen in de wind en heeft nu prijsplafond niet af

Ondanks dat er ook redelijk wat kritiek kwam op de manier waarop het prijsplafond tot stand kwam, maakte de RVO onlangs bekend dat de regeling wel redelijk succesvol is. 70 procent van de kleinverbruikers werden bereikt met het prijsplafond.

Daarbij onderzocht TNO dat de energiearmoede weliswaar is toegenomen in Nederland, maar dat de stijging veel groter zou zijn geweest als het kabinet geen prijsplafond had geïntroduceerd.

Monitor Consumentenmarkt Energie
Om inzicht te geven in de ontwikkelingen op de energiemarkt gaat de ACM maandelijks de Monitor Consumentenmarkt Energie updaten. Deze monitor schat de kosten die consumenten voor nieuwe energiecontracten betalen en geeft inzicht in het overstapgedrag van consumenten.

De ACM waarschuwt daarbij dat de monitor geen prijsvergelijker is. Voor de berekening van de geschatte maand- en jaarkosten voor verbruik van energie worden gebruiksprofiel, energieproduct, aansluiting, contract tarief, netbeheerkosten, milieubelastingen, btw, belastingvermindering op aansluiting van elektriciteit en het prijsplafond meegewogen.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu