Alles wat je wilt weten over de dakwarmtepomp

27.01.2023 Simone Tresoor

Alles wat je wilt weten over de dakwarmtepomp
©Nefit Bosch

Sommige artikelen op Warmte365 nemen een behoorlijke vlucht. Zo plaatsten wij in oktober een bericht over de dakwarmtepomp van Nefit Bosch. En dat hebben ze geweten. De interesse uit de markt was groot, bleek op onze LinkedIn-pagina. Maar er kwamen ook vragen en die beantwoordt Jan Bosch van Nefit Bosch in dit artikel.

Mooie complimenten vielen Nefit Bosch ten deel: "Een goede en onopvallende warmtepomp. Complimenten voor het hele Bosch-team dat hier een mooi product van heeft gemaakt." Maar er kwamen ook vragen.

Lees ook: Het dak op met de warmtepomp

Een kleine samenvatting
De doelen bij de ontwikkeling waren duidelijk: het moest een geïntegreerde dakoplossing worden die weinig geluid maakt, met hoge aanvoertemperatuur door het gebruik van het koudemiddel propaan, een efficiënt systeem met mogelijkheid om ventilatielucht te gebruiken, hij moest ondersarm én betaalbaar zijn.

Het systeem heeft veel voordelen: de gebruiker heeft er geen last van want hij staat op het dak. De aanvoertemperatuur loopt tot 70 graden Celsius en dus is hij toepasbaar bij de meest gangbare afgiftesystemen en bestaande radiatoren. Voor de binnenunit kan men kiezen uit een wandmodel met externe warmwaterboiler en buffervat of een staand model waarin beiden zijn geïntegreerd.

Een van de unieke features van de Compress 5800i is dat de ventilator horizontaal geplaatst is. De installatie kost je ongeveer één zonnepaneel ruimte op het dak. Er hoeft geen gat in het dak te worden gezaagd, slechts een doorvoer voor het leidingwerk, waarvoor een mal wordt meegeleverd.

Wat is de stand van zaken?
Bosch: “Sinds de aankondiging van de dakwarmtepomp hebben we geconstateerd dat er veel interesse is bij marktpartijen en installateurs en zelfs al bij consumenten. In de zomer van dit jaar verwachten we hem op de markt te kunnen brengen.

Dat klinkt prachtig, maar gaat onderhoud geen uitdaging worden?
"We willen natuurlijk voorkomen dat de installateur om de zoveel tijd het dak op moet. Het hele ontwerp is gericht op een onderhoudsarm concept. Er is dus weinig noodzaak om onderhoud te plegen. De installatie heeft een zelfreinigend vermogen en daarbij hoeft het koudemiddel, propaan, niet te worden bijgevuld.

Verder is er alles aan gedaan om eventueel onderhoud zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Zodoende kan de beplating snel verwijderd worden en kunnen de schroeven er niet uit vallen. Mocht onderhoud een keer nodig zijn dan zijn er, net als bij alle andere installatietechnische voorzieningen die op daken zijn geplaatst, twee opties: een onderhoudsluik of dakraam naast de installatie of een hoogwerker inschakelen. Het plaatsen van een onderhoudsluik of dakraam is vooral interessant bij renovatieprojecten."

Tot het sneeuwt en dooit en vriest. Krak ventilator stuk. Is dit een risico in de winter?
"Dit kan ik ontkrachten. We ontwikkelen uiteraard geen warmtepomp die niet bestand is tegen een Nederlandse winter. Uiteraard is bij de ontwikkeling tot in detail gekeken naar sneeuw, mist, ijzel en regen. Ook naar windbelasting is uitvoerig onderzoek gedaan. De conclusie is dat de unit probleemloos geplaatst kan worden in heel Nederland, met uitzondering van een smalle strook tot ongeveer een kilometer uit de kustlijn. Daarvoor adviseren een ‘normale’ buitenunit."

Lees ook: ‘Tot 2025 gaat de Bosch Group 3 miljard euro investeren in klimaatneutrale technologieën’

Je hebt niet alleen te maken met het geluid van de luchtverplaatsing, maar ook met laagfrequent geluid. En daarbij maakt het niks uit of je de ventilator verticaal richt of horizontaal. Rekenen jullie af met het thema geluidsoverlast of verplaatsen jullie die naar de buren?
"Het klopt natuurlijk dat warmtepompen trillingen en laagfrequent geluid kunnen voortbrengen. Misschien was de formulering in het eerste stuk niet helemaal duidelijk. Buiten de horizontale ventilator zijn er veel meer zaken meegenomen in het ontwerp om allerlei manieren van geluidsoverdracht, bijvoorbeeld door trillingen en laag frequent geluid, te voorkomen.

We hebben nu een aantal pilots tussen de zes maanden en een jaar lopen. Die hebben inmiddels storm en een behoorlijke koude periode meegemaakt. Deze huishoudens hebben geen problemen ondervonden, ook niet met geluid. Een van de gebruikers vertelde ons dat zijn ventilatiebox meer geluid maakt dan de warmtepomp. Elke ventilatiebox kan overigens ook worden aangesloten op de unit om de afgevoerde warme lucht te hergebruiken voor extra rendement."

Kan het op elk dak, hoe zwaar is zo’n warmtepomp?
"De gemonteerde unit weegt in totaal 140 kilo. In principe is hij geschikt voor het Hollandse dak dat onder een hoek staat van 25 tot 55 graden. Hij kan dus op moderne daken tot daken uit de jaren '60. Voor oudere daken moet je wel laten berekenen of de dakconstructie moet worden aangepast. Ons uitgangspunt is de hoofdmoot van de woningen uit de jaren '60 tot '80 die verduurzaamd moeten worden geweest."