Amsterdam wil duizenden woningen sneller van het aardgas halen met warmtenetten

09.03.2022 Jan de Wit

Amsterdam wil duizenden woningen sneller van het aardgas halen met warmtenetten

De Amsterdamse woningcorporaties, de gemeente Amsterdam en warmtebedrijven Vattenfall en Westpoort Warmte gaan de komende jaren samenwerken om duizenden woningen sneller van het aardgas te halen met warmtenetten, dat meldt Warmtenetwerk. “We willen het tempo van de energietransitie versnellen”, aldus Pablo van der Laan, strategisch adviseur bij Ymere, één van de betrokken woningcorporaties.

In Amsterdamse buurten die binnen 200 meter van een huidig warmtenet liggen, moeten woningen versneld een aansluiting gaan krijgen. Dit zijn meer dan ruim honderd buurten in Zuid-Oost, Nieuw-West, Zuid en Noord. In totaal komen zo’n 10.000 woningen in aanmerking voor een versnelde aansluiting.

De verwachting is dat de eerste 10.000 woningen tussen nu en 2027 op een nabij warmtenet worden aangesloten. De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om in 2040 helemaal aardgasvrij te zijn en alleen nog maar hernieuwbare energie te gebruiken.

Vattenfall en Westpoort Warmte onderzoeken daarom hoe het bestaande warmtenet verder verduurzaamd kan worden door nieuwe, duurzame verwarmingsbronnen te gebruiken, zoals aquathermie, geothermie en warmte van datacenters.

Alle partijen werken samen in de zogenoemde Amsterdamse Warmtemotor die door de gemeente wordt gesubsidieerd met 50 miljoen euro voor de eerste tienduizend woningen. Ook hebben de woningcorporaties recht op subsidie vanuit het Rijk.

“De energietransitie gaat te traag. Door samen te werken kun je het allemaal veel efficiënter aanpakken. Samenwerking levert ook kostenbesparing op, en betere communicatie: We kunnen met een gelijke boodschap komen voor alle betrokken huurders. Juist door die samenwerking is er ook een belangrijke financiële impuls van de gemeente Amsterdam gekomen”, zegt Van der Laan.

Hoge energieprijzen en draagvlak bemoeilijken het proces
Toch moet er nog een kleine slag om de arm gehouden worden. Wanneer het draagvlak tegenvalt, of zelfs helemaal ontbreekt, is er een mogelijkheid dat het project niet doorgaat. “We doen daarom nu al verkenningen naar het draagvlak”, legt Van der Laan uit.

Om de bewoners tegemoet te komen ontwikkelt de gemeente een financiële regeling voor woningcorporaties en particuliere eigenaren. Hiermee kunnen energiebesparende en comfortverhogende maatregelen genomen worden in woningen waar op korte termijn geen renovatie gepland staat. Door warmtenetaansluitingen en isolatie los van elkaar uit te voeren wil de gemeente het tempo erin houden.

Daarbij blijven de stijgende energiekosten een punt van zorg. “Warmte van het net mocht niet meer dan aardgas kosten, om het betaalbaar te houden. Een mooi principe, maar dat keert zich nu tegen ons, nu aardgas zo duur is”, ziet Van der Laan.

Lees ook: Kabinet kijkt naar mogelijkheid loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

“Hoewel de betrokken warmtebedrijven nog redelijke tarieven rekenen, is dit toch wel de achilleshiel van het project. Niet voor niets willen woningcorporaties de koppeling tussen warmtenetten en de aardgasprijs loslaten.”