Daikin België stelt warmtepompproductie bij
28.09.2023 Simone Tresoor

Zeshonderd tijdelijke werknemers van de Daikin-vestiging in Oostende België zijn niet meer nodig en er is economische werkloosheid, een oplossing die toelaat werknemers in dienst te houden als er tijdelijk minder werk is, aangevraagd voor vaste werknemers. Dit omdat de verwachte explosieve groei van de verkoop van warmtepompen wordt geconfronteerd met een vertraging, schrijft de Belgische krant De Tijd. De vertraging lijkt overigens niet alleen te gelden voor Daikin Europe.
Door de eerdere opschaling van de fabriek staat er momenteel veel voorraad op de plank. Deze zomer werden 100 tijdelijke contracten niet verlengd en vorige week kregen 500 andere tijdelijke werknemers de boodschap dat hun contract niet verlengd wordt. De 870 vaste werknemers in Oostende zullen dit jaar twaalf dagen tijdelijk economisch werkloos zijn. Sofie Sap, woordvoerster van Daikin Europe: “Wij blijven geloven in de toekomst van warmtepompen richting 2030, maar de weg daarnaartoe zal niet lineair verlopen, maar erg volatiel.”
De hele warmepompsector maakt zich op voor een groeispurt
De Belgische warmtepompsector meldde in de zomer nog dat de verkoop in de eerste helft van het jaar met 140 procent gestegen was tot 30.000 stuks. Die groei volgde op een zeer goed 2022 waarin het aantal geplaatste warmtepompen verdubbelde. In heel Europa steeg de verkoop vorig jaar met 39 procent.
Deze stijging heeft ook Daikin Europe geen windeieren gelegd met een stijging van de verkoop van warmtepompen van 55 procent vorig jaar. De producent heeft gereageerd op de marktvraag door de productie snel op te voeren, onder meer met een investering van 10,6 miljoen euro in Oostende. En niet alleen Daikin schaalde op. De hele warmtepompsector maakte zich op voor een groeispurt. Zo werden er bij Daikin, Bosch, Panasonic, Mitsubishi en Viessmann nieuwe fabrieken aangekondigd.
Tijdelijke hick up
De terugslag in België kan verklaard worden door de stijgende inflatie, hogere rente en de hoge elektriciteitsprijzen die bouwers doen twijfelen bij de aankoop van een warmtepomp. Gelijktijdig zijn in een aantal Europese landen subsidies afgebouwd. Er wordt vanuit gegaan dat dit een tijdelijke hick up is. De afschaling bij Daikin lijkt dan ook niet op zichzelf te staan.
Patrick O van ATTB (de Belgische Verwarmingskoepel): “Er waren eerst berichten dat de verkoop in Frankrijk moeilijk ging en recenter kwamen ook uit andere landen gelijkaardige signalen. België ontsnapt niet aan die trend. In België waren er soms levertijden tot één jaar, maar die lijken nu af te nemen. De verwachte verkoop van 60.000 tot 65.000 warmtepompen in ons land zullen we dit jaar misschien moeten bijstellen.”