Daling gasprijs zorgt voor goedkopere energiecontracten

16.05.2025 Gijs de Koning

Daling gasprijs zorgt voor goedkopere energiecontracten

De prijs voor aardgas op de groothandelsmarkt is gedaald van 42 naar 32 euro per megawattuur, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze prijsdaling leidt tot goedkopere energiecontracten voor consumenten. Tegelijkertijd kan het ook een rem zetten op de verkoop van warmtepompen in Nederland.

De lagere aardgasprijs op de groothandelsmarkt heeft niet alleen invloed op de Nederlandse gasprijs voor consumenten, maar ook op de elektriciteitsprijs. Dat komt doordat in 2024 zo’n 36 procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie nog afkomstig was van aardgas.

Volgens de ACM zijn vaste energiecontracten als reactie op de daling ongeveer 3 procent goedkoper geworden. Voor variabele contracten geldt een gemiddelde daling van 3,5 procent. De toezichthouder benadrukt dat overstappen naar een ander energiecontract nog steeds loont: het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract kan oplopen tot 900 euro per jaar.

Oorzaken van de lage gasprijs
Een mogelijke verklaring voor de lage gasprijs is een afgenomen vraag naar gas in China. De Chinese industrie draait door aanhoudende handelsspanningen en importheffingen uit de Trump-periode nog op een lager pitje, wat resulteert in een lagere gasconsumptie. Bovendien zijn de Chinese gasvoorraden dankzij een milde winter nog goed gevuld.

In Europa zijn de voorraden juist nog niet volledig aangevuld. Toch heeft de huidige gasprijs nog niet tot extra aankopen geleid, omdat deze volgens marktpartijen nog niet laag genoeg is om grootschalig in te slaan.

Gasprijzen in Europa
Volgens cijfers van Eurostat had Nederland in de tweede helft van 2024 de op één na hoogste gasprijs van Europa: gemiddeld 0,167 euro per kilowattuur (ongeveer 1,63 euro per kubieke meter). Alleen Zweden kende een hogere prijs: 0,183 euro per kilowattuur (1,78 euro per kubieke meter).

Een belangrijke oorzaak van de hoge Nederlandse gasprijs is de belastingdruk. Zo’n 53,1 procent van de gasprijs bestaat uit belastingen. Denemarken volgt met 46,7 procent en Zweden komt op de derde plaats.

Gevolgen voor de warmtepompmarkt
De verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs beïnvloedt de aantrekkelijkheid van warmtepompen voor huishoudens. Zolang aardgas goedkoper wordt ten opzichte van elektriciteit, wordt het voor huishoudens met een gasgestookte cv-ketel financieel minder aantrekkelijk om over te stappen op een (hybride) warmtepomp.

De maandelijkse gasprijs voor consumenten wordt sterker beïnvloed door de Europese gasmarkt dan de elektriciteitsprijs. Volgens energievergelijk.nl daalde de gemiddelde gasprijs bij Nederlandse energieleveranciers van 1,353 euro per kubieke meter op 1 april 2025 naar 1,306 euro op 1 mei, een daling van 3,5 procent. De stroomprijs steeg in diezelfde periode juist met 8,1 procent: van 0,27 naar 0,283 euro per kilowattuur.

Uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE) blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen de verhouding van de gasprijs tot de elektriciteitsprijs en de adoptiegraad van warmtepompen. In landen waar gas relatief duur is ten opzichte van elektriciteit, is de warmtepomp vaker onderdeel van het verwarmingssysteem (zie ondertsaand figuur).

©Dutch New Energy Research

Een dalende gasprijs en stijgende elektriciteitsprijs zijn dus nadelig voor de verkoop van warmtepompen. Toch spelen ook andere factoren mee, zoals overheidsbeleid, prijsvolatiliteit en het vertrouwen van consumenten in de techniek. Die elementen blijven cruciaal voor de verdere uitrol van warmtepompen in het Nederlandse energiesysteem.