De bronzen plak voor de Best Innovation Award van Duurzaam Verwarmd 2021

14.10.2021 Jan de Wit

De bronzen plak voor de Best Innovation Award van Duurzaam Verwarmd 2021
©Joyce Beuken

Het Slim Groen Warmtenet van Energie voor Elkaar is als derde geëindigd in de verkiezing voor Best Innovation Award van Duurzaam verwarmd 2021. Belangrijk pluspunt is dat het grootschalige warmtenet “kan inspelen op de fluctuerende vraag naar warmte in de wijk en het fluctuerende aanbod van warmte vanuit de verschillende bronnen”, aldus het juryrapport.

Het Slim Groen Warmtenet van Energie voor Elkaar gebruikt regionale biobrandstoffen als stabiele startbrandstof, maar kan het lokale warmtenet daarnaast voeden met andere bronnen. Bruikbare alternatieven zijn restwarmte, collectieve zonnewarmte, aardwarmte, energie uit water of in de toekomst zelfs groene waterstof.

Uiteindelijk moeten biogrondstoffen dan alleen nog gebruikt worden bij een piekvraag in de winter of als duurzame back-up. “Een warmtenet is pas echt groen, wanneer het kan worden gevoed door verschillende duurzame bronnen die elkaar aanvullen”, zo schreef de jury.

Tegelijk houden de juryleden nog wel een slag om de arm. “Het succes van dit complexe systeem zal afhangen van de manier waarop dit warmtenet daadwerkelijk slim en efficiënt wordt aangestuurd. Pluspunt is het feit dat er al een praktijkcasus loopt in Ede.”

De jury heeft uit de veertien kandidaten die zich hadden aangemeld voor de Duurzaam Verwarmd Best Innovation Award, een shortlist gemaakt met tien genomineerden. Naast Slim Groen Warmtenet, eindigden de ThermoGenius Water M van ElringKlinger Engineered Plastics en de winnende PVT-warmtepomp 3,5 Kw van Triple Solar, in de top-3.

De jury bestond dit jaar uit Paul Smorenburg, hoofdredacteur vakblad E&W Installatietechniek, Frank Agterberg, voorzitter vereniging Warmtepompen en voorzitter branchevereniging Bodemenergie, en Coen van de Sande, directeur NVKL.

Reactie Energie voor Elkaar
Volgens Audrey van den Berg, marketing- en communicatieadviseur bij Energie voor Elkaar, is het een mooie verrassing dat hun Slim Groen Warmtenet in prijzen is gevallen. “Goed dat er op Duurzaam Verwarmd niet alleen oog is voor de technologische productoplossingen voor de energietransitie, maar ook voor een samenwerkingsverband en compleet concept dat lokaal uitgevoerd kan worden.”

Ze wijst hierbij op essentiële combinatie van vraag en aanbod. “Wij brengen lokale partijen bij elkaar die restwarmte over hebben en die warmte zoeken. Door die slim te verbinden dragen we eraan bij dat we de gebouwde omgeving verduurzamen. Dat is een traject van de lange adem, dus dan is het goed om een partij erbij te hebben die alle benodigde expertise in huis heeft, zoals Energie voor Elkaar.”